Физикът Теодосий Теодосиев стана „Мъж на годината“ за 2014

OFFNews 13 януари 2015 в 08:35 10668 4

Физикът Теодосий Теодосиев стана „Мъж на годината“ за 2014

Физикът Теодосий Теодосиев е носител на титлата "Мъж на годината" за 2014 година.

Конкурсът се организира за седма поредна година от Дарик радио и целта му е да отличава успешни български мъже, които са се доказали през изминалата година.

„Златният физик на България" е създател специализирана школа по приложна математика и физика, която стои в основата на успеха на много млади българи, златни медалисти на международни олимпиади. Той е автор и на уникалната методика за създаване на силов интелект, както и активен общественик. След споделената в медиите история на физика, който в окайващи условия подготвя младите таланти, 35-годишната му школа в Казанлък получи сграда за провеждане на заниманията си. 10 години по-рано Теодосий решава да даде всичките си спестявания за едно отдавна изоставено училище в Габровския балкан, където сам предприема ремонт, с идеята да създаде едно място, където младежите да се подготвят на световно ниво за олимпиадите по физика и математика. 

Другите двама, които тази година събраха най-голям вот от членовете на Академията, съставена от журналисти на Дарик и председателствана от изпълнителния директор на медията Радосвет Радев, са алпинистът Боян Петров, който изкачи три осемхилядника за един сезон и стана първият българин, изкачил втория по височина връх в света К2 в Каракорум и Милен Русков - писател, автор на бестселъра „Възвишение", с който печели Наградата за литература на Европейския съюз за 2014 година.

През последните години с титлата „Мъж на годината" бяха удостоени:

2013 г. - боксьорът Кубрат Пулев;

2012 г. - Петър Петров, спасителят-механик от кораба „Коста Конкордия";

2011 г. - Стефан Стойчев, спасителят от магистрала „Тракия".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови