Единни приемни изпити за университетите обмисля МОН

OFFNews 07 февруари 2014 в 13:54 1886 2

Снимка Сергей Антонов

Проф. Анелия Клисарова, министър на образованието

Въвеждането на единни приемни изпити за университетите обмислят в Министерството на образованието. Идеята бе представена днес от ресорния министър проф. Анелия Клисарова на дебат за връзката на висшето образование и бизнеса, съобщи "24 часа".

Замисълът е държавата да определя общия брой необходими специалисти в дадено професионално направление и да финансира тяхното обучение, кандидат-студентите да се явяват на централизирани изпити за него, класираните да подреждат по реда на желанията си университетите, които предлагат такова обучение и след това да се класират по бал. Останалите под черта също да могат да се запишат, но като сами плащат пълните си такси за обучение.

"Идеята е в много суров вид", уточни министърът.

Проф. Клисарова даде пример с най-масовото професионално направление у нас - "Икономика", в което се обучават 60 535 студенти в 26 университета и висши училища. "Идеята е държавата да определи, че например има нужда от 10 хиляди такива специалисти. Всички желаещи се явяват на единния изпит и след това подреждат желанията си в кой университет искат да учат "Икономика", обясни Клисарова, цитирана от "Дневник".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!