Единни приемни изпити за университетите обмисля МОН

OFFNews Последна промяна на 07 февруари 2014 в 13:54 1431 2

Снимка Сергей Антонов

Проф. Анелия Клисарова, министър на образованието

Въвеждането на единни приемни изпити за университетите обмислят в Министерството на образованието. Идеята бе представена днес от ресорния министър проф. Анелия Клисарова на дебат за връзката на висшето образование и бизнеса, съобщи "24 часа".

Замисълът е държавата да определя общия брой необходими специалисти в дадено професионално направление и да финансира тяхното обучение, кандидат-студентите да се явяват на централизирани изпити за него, класираните да подреждат по реда на желанията си университетите, които предлагат такова обучение и след това да се класират по бал. Останалите под черта също да могат да се запишат, но като сами плащат пълните си такси за обучение.

"Идеята е в много суров вид", уточни министърът.

Проф. Клисарова даде пример с най-масовото професионално направление у нас - "Икономика", в което се обучават 60 535 студенти в 26 университета и висши училища. "Идеята е държавата да определи, че например има нужда от 10 хиляди такива специалисти. Всички желаещи се явяват на единния изпит и след това подреждат желанията си в кой университет искат да учат "Икономика", обясни Клисарова, цитирана от "Дневник".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.02 2014 в 21:52

Глупости на търкалаци. Тая псевдопрофесорка от ПУЦ-а много взе да се изявява. Представете си изпит по математика - в СУ, ТУ, УНСС, НБУ, Пловдив и други незнайни университетчета , изникнали под къпини и глогини. Математиците от СУ ще настояват задачите да отговарят на техните критерии и ще се наложат естествено с подкрепата на Института по математика - БАН. И се пита - кой ще успее на изпита - ами незначително количество студенти. Но трябва да се има пред вид, че в УНСС не е необходимо да се изучава математика по критериите на Математическия факултет - СУ . И тогава кво праим, а

07.02 2014 в 16:46

Има нещо рационално в идеята,но...ще сме живи ли да видим
резултатите...?