Днес е най-благословеният седми ден, Велика събота е

OFFNews 01 май 2021 в 06:02 2824 0

Днес е Велика събота, последният ден от Страстната седмица преди Възкресение Христово. 

Това е денят, в който след страданията и мъчителната си смърт, Исус бил свален от кръста от двама от най-верните му последователи – Йосиф Ариматейски и Никодим, обвили го в пелени с благовония и го положили в нов каменен гроб в Йосифовата градина, която се намирала недалеч от Голгота. Първосвещениците и фарисеите знаели, че Исус Христос е предрекъл възкресението си. Невярвайки на предсказаното, а и страхувайки се да не би апостолите да откраднат тялото на Исус, измолили от Пилат военна стража. Поставили стражата до гроба, а самият гроб запечатали.

Духът на Исус отишъл в ада и там разбил оковите, за да открие отново за хората пътя към рая. Този акт символизира милостивото всеопрощение, любовта и човеколюбието на Сина Божий.

Църквата прославя Велика събота като "най-благословения седми ден". Защото това е денят, когато Словото Божие лежи в гроба като мъртъв човек, но в същото време спасява света и отваря гробовете.

Днес е последният ден, в който яйцата трябва да бъдат боядисани. 

Християните почитат днес паметта на св. пророк Йеремия. Той бил страстен изобличител на пороците на сънародниците си и прорицател. Имен ден празнуват Мая, Тамара, Ермен, Еpмeнкo и женски варианти на имената.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови