Директорът на болницата в Сливен: Екипът е действал професионално

OFFNews 21 август 2018 в 09:36 6921 1

Снимка bTV

д-р Весислав Петров

Изпълнителният директор на сливенската болница д-р Весислав Петров определи действията на колегите си, израждали детето на починалата 33-годишна родилка, като "професионални".

Той коментира в сутрешния блок на bTV трагичния случай, заради който в болничното заведение започнаха проверки на Медицински одит и РЗИ.

В същото време близките на починалата Ренета Томова винят екипа, че ѝ е нанесъл изключително тежки травми натискайки корема ѝ, за да излезе бебето. Според семейството тези травми може в крайна сметка да са отнели живота ѝ.

След раждането, преди да почине, самата Ренета споделила пред тях, че екипът натискал силно и буквално скачал върху корема ѝ. Този метод е широко познат в миналото, често се употребява и днес, но според много специалисти не отговаря на съвременния медицински стандарт.

„Ако е имало толкова грубо отношение, щеше да има травми. Скенерът показва, че няма наранявания по гръдната клетка. По време на раждане болките на родилката са много големи и не възприемат адекватно всички действия, които се случват около тях”, коментира д-р Петров пред bTV.

Той добави, че няма да наказва никого, докато не бъде установена вина. Според него до фаталния белодробен отток се е стигнало заради заболяване, което не е било установено навреме.

"От документацията разбрах, че вече главата е пробила тазовото дъно и е нямало как да й бъде направено цезарово сечение. Това щеше да е по-травматично за родилката. Затова и се е наложило да бъде използван форцепс”, поясни д-р Весислав Петров пред Нова тв.

Междувременно бебето на Ренета - Мария вече е без мозъчен отток, но остава с пареза на рамото и не движи едната си ръка. Двете наранявания бебето е получило по време на тежкото раждане. След стабилизирането на бебето, то ще бъде преместено в София, където ще се правят опити за лечение и раздвижване.

Трябва да се гарантира, че една родилка ще получи еднакво отношение и еднакво качество на грижата както в София, така и в Сливен и навсякъде другаде у нас. Голям риск представляват опитите да се прилагат определени АГ методи в неподходящи за целта ситуации или по неправилен начин, коментираха в студиото акушерките Йоана Станчева и Надежда Стаменова.

Според Станчева описваното от хиляди родилки „скачане” е т.нар метод „Кристалер”, който е като цяло отречен, а поне във Франция, Испания, Дания и Словакия е и забранен. За разлика от употребата на форцепс, този метод няма алгоритъм на прилагане и даже не е изследван в детайли, защото световните организации го смятат за твърде агресивен.

„Основният проблем е неправилното прилагане на „Кристалер”, смята Стаменова. По думите ѝ методът може да се окаже животоспасяващ за детето, но Световната здравна организация вече не препоръчва прилагането на експресия върху матката.

Тя допълни, че са необходими системни усилия при подготовката на кадри, за да намалее емоционалното насилие и да се прилагат по-широко практики от XXI век в родилната грижа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12182

1

sawall

21.08 2018 в 13:48

"Професионалните" действия на екипа са се състояли в проспиването на заболяване на родилката и прилагането на отживял и вероятно вреден метод, отречен от модерната медицина. Иска ми се да кажа, че това е изолиран случай, но от 2 години имам доста контакти с лекари, в София, в по-малък български град и на добро място в чужбина. Извън София, лекарите са кръгла нула и дори бих казал, че повече навредиха отколкото помогнаха с липсата си на внимание, време и образование (но пък някои си поискаха рушвет!). В София - много уверени, наперени и посредствени. Единствено в чужбина обърнаха внимание и отделиха време да разберат, да проучат и дори да обяснят. Е, не бяха перфектни в това, но в сравнение с българските лекари бяха като дъжд в пустиня.