Децата от първи и пети клас ще учат по нови програми със стари учебници

OFFNews 12 февруари 2016 в 22:13 4623 7

Новите учебници за първи и пети клас ще са готови едва за учебната 2017-2018 г. Затова се очертава през следващата учебна година, когато ще влязат в сила новите учебни планове за двата класа, учениците да учат по досегашните учебници.

Това стана ясно след срещата на образователния министър Меглена Кунева и зам.-министър Диян Стаматов с издатели.
Представителите на едни от най-големите издателства у нас обявиха, че са предложили този вариант, за да не се бърза с изработването на учебниците и резултатът да е некачествен.

Основната причина за това, че няма да успеят да завършат навреме учебниците, е сложната административна процедура, през която трябва да се мине, за да бъдат одобрени.

Те предлагат досегашните учебници да бъдат пригодени за новите програми само за следващата учебна година – например с притурки или помагала.

Издателите бяха категорични, че ако постигнат с МОН споразумение, което ги устройва, може да оттеглят жалбата си в административния съд заради кратките срокове за изработване на учебниците.

Деян Стаматов обясни, че в закона е оставена възможност новите учебници да се забавят с една година.

Зам.-министърът подчерта, че предложенията ще бъдат обсъдени и засега не се знае дали ще бъде прието.

Той подчерта, че в първи и в пети клас има по два предмета, които са напълно изменени и старите учебници няма да са подходящи - това са букварът и математиката в първи и историята и българския език в пети клас.

"Две неща няма да допусна - хаос и напрежение в системата. Започването с едни учебници и довършването на годината с други е неприемливо. И няма да допусна нито едно дете да започне на 15 септември без учебник", коментира образователният министър по време на парламентарния контрол, малко след срещата с издателите.

Тя уточни, че ще поиска среща с образователната комисия в парламента, за да се консултира с депутатите за това как да се реши проблемът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови