Депутат към Кунева: Бъдете Рада Госпожина, а не Кириак Стефчов

OFFNews 12 февруари 2016 в 12:45 4427 0

Снимка БГНЕС, Архив

Министърът на образованието Меглена Кунева.

"Г-жо министър, опитайте се да бъдете Анастасия Димитрова и Рада Госпожина, а не Кириак Стефчов", така депутатът от БСП Георги Анастасов се обърна към министъра на образованието Меглена Кунева по време на днешния парламентарен контрол, напомняйки за емблематичните герои от романа на Иван Вазов "Под игото".

Повод за съвета на Анастасов беше негов въпрос относно учебните планове и програми за учениците от I до XII клас.

"Абсурдно е да оспорваме термините турско робство и иго. Недопустимо е български граждани да искат преместването, съкращаването и премахването на възрожденски творби на автори като Добрин Чинтолов, Паисий Хилендарски, Любен Каравелов и др.", категоричен беше депутатът. Той се обърна към министъра с думите: "Не забравяйте, че историята е памет".

Кунева от своя страна отговори, че ще поиска среща с комисията по образование в парламента, за да се потърси вариант за новите учебници. "За мен е неприемливо децата да започнат годината с един учебник, а да завършат с друг", категорична беше тя.

По думите ѝ към момента има възможност отпадналите от задължителните произведения текстове да се включат под една или друга форма в часовете по музика и история. "Изработен е целият пакет от програми от I до XII клас, но все още са представени малка част от тях. Те са базирани на национални традиции, както и анализ от вътрешните оценявания и матурите", обясни още министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови