Държавата спасява приема в университетите ни с облекчения за кандидати от 7 държави

OFFNews 23 август 2023 в 13:53 984 1

Университетска аудитория.

Снимка pexels.com

Университетска аудитория.

Облекчения за приема на кандидат-студенти от българска народност, идващи от седем държави, прие днес Министерският съвет.

Те ще могат да кандидатстват във висшите училища у нас, независимо дали са придобили българско гражданство, или имат разрешение за постоянно пребиваване у нас.

По-широкото отваряне на вратите към аудиториите за младежи от Албания, Казахстан, Косово, Молдова, Северна Македония, Сърбия и Украйна чрез промени в ПМС 103 вероятно ще облекчи в известна степен незавидното положение в много български висши училища, които не могат да запълнят местата си за първокурсници.

С промяната се предвижда освобождаване от такси за кандидатстване и за обучение на приетите по реда на постановлението докторанти от посочените 7 държави.

В друго Постановление - № 228, по което се приемат граждани на Република Северна Македония, се въвеждат промени, с които за първи път в нормативния акт се регламентират организацията и координацията на приема на студентите и докторантите. Студентите се приемат чрез конкурс по документи или чрез един или няколко изпита в зависимост от специалността, за която кандидатстват. Изпитите провежда МОН.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

870

1

Constanza

23.08 2023 в 14:05

Ето, от години университетите имат затруднения да запълнят местата за първокурсници, но упорито отказват да влязат в крак с времето и да направят дистанционно обучение. Такова имат съвсем малко университети, и то за страшно ограничен брой специалности.
 
X

Да помогнем на украинските деца!