Дали пак ще се пуши в заведенията – ясно до Коледа

Елица Мартинова 03 декември 2013 в 08:30 3311 9

Дали отново ще се пуши в заведенията ще решат депутатите по Коледа. Снимка: БГНЕС

Снимка БГНЕС

Дали отново ще се пуши в заведенията ще решат депутатите по Коледа. Снимка: БГНЕС

Дали депутатите ще върнат пушенето на закрито ще стане ясно до Коледа.

Това заяви пред „Нова телевизия“ депутатът от „Коалиция за България“ (КБ) Спас Панчев, който е инициатор на промените в Закона за здравето, които ще премахнат пълната забрана за пушенето на закрито.

Панчев коментира, че в момента в пленарна зала се гледа много важен закон – Бюджет 2014, но обеща, че след като той бъде гласуван, за разглеждане ще влязат и промените в Закона за здравето.

Той бе категоричен, че въпросът ще бъде решен до Коледа и ще даде „възможност за пушачите да пушат, на ресторантьорите да работят нормално“. Панчев посочи, че очаква подкрепа от депутати на КБ, „Атака“, ДПС, а дори и от редиците на ГЕРБ. По думите му, ако всички народни представители гласуват по съвест, а не според партийни инструкции, поправката ще мине.

На гости в студиото бе и бившият здравен министър Десислава Атанасова, която се обяви категорично против връщането на пушенето в заведенията. По думите й поправката на Панчев е лобистка. Атанасова цитира проучване на „Галъп“, според което 63 % от българите подкрепят пълната забрана за пушенето.

„Пет месеца какво правим ние? Всеки ден говорим за пушенето и правим скрита реклама. Поне, като се пуши, да има изградени вентилационни системи“, контрира я Спас Панчев. Според него българите, които се радват на строгата забрана за пушенето, са единици.

Бившият здравен министър подчерта, че с инициативата си за пушенето КБ връща държавата назад и си играе със здравето на гражданите, което е най-ценно.

„Като говорим за здравто – като излезе десет минути на студа, също е зле“, каза Панчев, визирайки пушачите, които според настоящия режим са принудени да излизат пред заведенията, за да пушат.

Депутатът на КБ бе категоричен, че българите трябва да имат право на избор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!