Здравната комисия не иска да се пуши в заведенията

Елица Мартинова 24 октомври 2013 в 17:23 3132 7

Пушене, Снимка: БГНЕС
Пушене, Снимка: БГНЕС

Здравната комисия отхвърли законопроектите за промени Закона за здравеопазването, които предвиждат  либерализират режима за тютюнопушенето на обществени места. 

След като вчера Комисията по икономическа политика и туризъм одобри промените в Закона за здравето, днес здравната комисия каза своето "не" по въпроса.

Пред комисията бяха представени два законопроекта по темата - на Волен Сидеров и на Спас Панчев, но и двата бяха отхвърлени.

Текстовете, внесени от Сидеров, бяха представени от депутата на "Атака" Димитър Димов. Той бе категоричен, че пълната забрана за пушенето нарушава гражданските права на българите. Националистите предлагат да се върне предходния режим на пушене по заведенията. От "Атака" предлагат собствениците на заведенията до 70 кв. м площ сами да избират да се пуши ли или не в тях, а в по-големите зали да се обособят специални зали с климатизация.

"Да, пушенето е вредно, но всеки български гражданин може да направи преценка за себе си. Това иска огромна част от българското население. Да, вредно е, но по тази логика трябва да забраним пиенето на кафе и Coca Cola, защото те са много по-вредни от пушенето", заяви Димов.

Той коментира още, че дори забраната да не падне, във всички заведения се пуши и единствената разлика е, че "вместо пепелник, ти раздават вазички с цветя, в която да тръскаш". Димов заключи, че хората са много нещастни и призова депутатите "да не отнемат на българина цигарата, която е последното, което му остава".

"През последните 20 г. му отнехте всичко, сега искате да му отнемете и правото да запали една цигари", каза Димитър Димов.

Текстовете на Спас Панчев предлагат сходен режим. Съществената разлика е, че в поправките на депутата от "Коалиция за България" са заложени ежегодни проверки на инсталациите в заведенията, където се пуши. При нарушения измененията въвеждат глоби в размер от 5 до 10 хил. лв. при първо нарушения и от 10 до 15 хил. лв. при рецидив. Измененията на Панчев предвиждат събраните глоби да отиват за превенция. Пълната забрана за пушене ще остане в сила за административните сгради, работните места, закритите спортни площадки, детските заведения, болниците, интернет залите, както и заведенията за бързо хранене.

Зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков изрази позицията на ресорното си ведомство, което е категорично против либерализацията на режима. Той подчерта, че в заведенията, където вносителите искат да позволят пушенето, също работят хора и рискът за тях е прекомерно голям. Депутатът от ДПС Петър Ангелов пък го контрира с думите, че хората от персонала могат да си изберат в какъв тип заведение да си потърсят работа.

На заседанието присъстваше и Мирослава Стефанова - представител на Министерството на младежта и спорта. Нейното изказване обаче бе крайно неадекватно, без да изразява позицията на представляваното от нея ведомство.

"Не съм оторизирана да изразя мнението си, това е политическо решение. Тъй като становището на министерството отразява само технически бележки по законопроекта, можем да приемем, че Министерството на младежта и спорта подкрепя либерализацията на тютюнопушенето", каза Стефанова.

 "Всъщност становището на министъра на младежта и спорта Мариана Георгиева, която е професор по синтаксис, включва становище по синтаксис", заключи бившият здравен министър Десислава Атанасова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови