Хотелиерите против връщането на цигарите

Елица Мартинова 30 октомври 2013 в 12:33 3275 12

Пушенето в заведения беше забранено от 1 юни 2012 г. Снимка: БГНЕС
Пушенето в заведения беше забранено от 1 юни 2012 г. Снимка: БГНЕС

Промените в Закона за здравето, които либерализират регламента за пушенето в заведенията, представляват опасност за българския туризъм.

Това заяви в парламента Румен Драганов - председател на Контролния съвет на Националния борд по туризъм. Представители на бранша бяха в Народното събрание за среща с депутатите на ГЕРБ, които са твърдо против либерализацията на режима.

Драганов обясни, че промените в Закона за здравето са сериозна заплаха за туризма в България. Причината за това е, че продажбата на пакети за бъдещи периоди вече е започнала. За целта България е сключила договор с 32 000 агенции в цял свят, които са отпечатали рекламни брошури за страната ни за собствена сметка. Във въпросните брошури не е споменато изрично дали в България се пуши на закрито, но според е разписано, че клиентите ще бъдат уведомени за всякакви промени.

Драганов съобщи, че за летния и зимния сезон България вече е сключила договори за 4 800 000 почивки. По думите на Драганов страната няма как да изтегли обратно брошурите, които дори не са отпечатани с държавни пари.

"Длъжни сме писмено да уведомим всеки един от туристите и той има право да поиска своя депозит обратно, да поиска обезщетение. Ние сме в невъзможност да уведомим всички 32 000 агенции, когато показват брошурите, да споменават, че в България има нововъведение - вече се пуши", каза Драганов.

По думите му репутацията на страната ни ще пострада сериозно, ако турист с астма се окаже "изненадан" от това, че в заведенията се пуши.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!