Д-р Елеонора Лилова: Всяко дете е необятна вселена

OFFNews 15 август 2020 в 13:17 809 0

Председателят на Държавната агенция за закрила на детето – д-р Елеонора Лилова и двама от членовете на Съвета на децата към ДАЗД - Тодор Тачев и Стела Златкова, гостуваха на две от най-значимите социални услуги за деца и семейства в гр. Варна и се срещна със зам.-кмета на града – г-н Коста Базитов.

Първата среща на представителите на ДАЗД се проведе в Центъра за социална рехабилитация и интеграция за деца с увреждания "Живот под дъгата“ (ЦСРИДУ/аутизъм) и Център за социална рехабилитация и интеграция за възрастни жени "Импулс“ (ЦСРИВЖ), ръководени от председателя на Асоциация „Да съхраним жената“ – д-р Йорданка Ненчева, създава терапевтични кабинети с детски съоръжения за игра, които включват дейности за: подкрепа за ранна диагностика и терапия; консултиране с експерти и лекари; трудова и речева терапия, арт и музикотерапия; почасова индивидуална и групова работа, образователни и творчески дейности за деца с аутизъм и техните семейства, както и семейни конференции за обмен на успешни практики.

„Всяко дете е необятна вселена. Жизнеността и способностите му са неограничени, а това да подкрепяме развитието на децата със специфични нужди е важна необходимост за децата и семействата и мисия на хората с големи сърца.“ – сподели председателят на ДАЗД, д-р Елеонора Лилова.

Един от най-значимите проекти, инициирани от Асоциацията е „Иновативен обществен модел за Сребърна Социална Борса”. Той създава нов социален модел за подкрепа в домашна среда на хора в риск. Тази дейност е ново завоевание за Социалната програма на Варна, защото подкрепя усилията за работа в дома на хора със затруднения извън институционалното пространство. Извършената дейности до момента са: обучения, домашни посещения, създаден горещ телефон и информационна база е вече предначертан път към един по-разширен и мащабен обсег на работа.

„Всяко човешко същество има правото на място, което да усеща като свой дом и в което да развива потенциала си.“ – сподели председателят на ДАЗД, д-р Елеонора Лилова.

Членовете на Съвета на децата изразиха своето желание за включване в младежките програми, които Центъра предвижда. Те не скриха възхищението си по отношение на успешните практики на „Междупоколенческия център“ към Асоциацията, които им бяха представени. Срещата с ежедневието на професионалистите и децата ги впечатли и както Стела сподели „Това място не е само общност – то дава усещането за семейство и дом“.

Младежите обещаха, че ще популяризират дейността на „Живот под дъгата“, както и това, че ще представят Центъра на своите връстници.

„Благодарим Ви, защото ни показахте какво е да имаш достойна кауза. След този ден още повече ще се ангажираме с това да популяризираме дейността на центровете и това те да привлекат още повече младежи, които да помагат.“ – заявиха Тодор.

Втората социална услуга, която представителите на ДАЗД посетиха е Центърът за социална рехабилитация и интеграция на деца със специални потребности, който е дело на Фондация „Карин дом“. Организацията е с водеща роля в предоставянето на услуги за деца със специални нужди и техните семейства и е модел за страната и чужбина. Годишно „Карин дом“ обучава над 1200 специалисти. През годините „Карин дом“ се развива и израства като терапевтичен център за деца със специалисти, които насочват уменията си в Монтесори терапията. Тя се основава на принципите и практиката на класическата Монтесори педагогика, а децата, които имат проблеми в развитието, имат нужда от подкрепа и стимулиране, за да могат да развиват заложения у тях потенциал.

Екипът на „Карин дом“ сподели и за предизвикателствата, пред които са били поставени специалистите по време на социалната изолацията, свързана с COVID – 19. Те посочиха, че се грижат и за деца с множество тежки увреждания, а по време на пандемията, за да продължат да подкрепят децата терапевтите подготвят кутии за семействата със задачи и методически материали, чрез които родителите да играят с децата по начин, който ще влияе благотворно на състоянието им.

През 2018 г. Фондация Карин дом печели отличието на ДАЗД “Аз гарантирам щастливо детство” в раздел “Иновации”. По този повод председателят на Държавната агенция изрази надежда Фондацията да бъде призната и като „Посланик на доброто“ 2020 г.

„Имаме нужда от добрите примери за хора и организации, които подкрепят. Доброто се случва, но ако не го показваме, то няма как да се предава.“ – допълва д-р Лилова.

По време на двете срещи се обсъдиха и много актуални теми за разширяване на взаимното партньорство в условията на пандемия. Разгледха се перспективите пред социалния сектор, за които са необходими екипните усилия на всички институции, общини, специалисти и граждани.

За представителите на детския глас това бе нова възможност за участие в нови младежки програми и доброволчески дейности.

Посещението на председателя на ДАЗД във Варна завърши с работна среща по покана на зам.-кмета на града, г-н Коста Базитов. Пред него представителите на Съвета на децата разказаха за нуждата от повече активни дейности за младежите в града. Те споделиха идея за създаване на Алея за младежки дейности и обособено пространство, в което младите хора да могат да провеждат различни форуми.

„Децата търсят възможност да се изявят повече и по-често. Имат нужда от тяхно постоянно пространство за представяне на своите възможности и отношение към света.“ – сподели д-р Лилова.

От своя страна г-н Базитов изрази готовност да подкрепи искането на децата, а в допълнение предложи точно те да съдействат за реализирането на Център на иновациите и информационните технологии в областта.

В дискусия се превърна и темата за кариерното развитие. Според младежите училището не дава насока за това какъв да бъдеш и това е проблем. Те смятат, че учебният материал е в повече, а липсват полезните практически занимания.

„Личността на детето носи всеобхватни послания за човешката същност. Но те не се отразяват в ученическия му бележник и за това не им пишем оценка. Именно с представянето и изявите на детето трябва да развиваме отношение към личността.“- допълва още д-р Лилова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!