Quantcast

Борисов разпореди спешни мерки срещу комарите край Дунава

OFFNews Последна промяна на 03 юли 2019 в 13:58 1575 1

Снимка Pixabay

Борисов разпореди спешни мерки във връзка с проблема с масовата популация на комари край река Дунав, съобщи пресцентърът на кабинета.

По време на днешното правителствено заседание премиерът е поискал министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, заедно с БАБХ да влязат във връзка с кметовете на засегнатите общини, за да може да се реагира незабавно, като се отпуснат средства и се осигури самолетно пръскане.

"Лично ги прозвънете и им кажете, че имаме желание да им помогнем и то максимално бързо, но трябва да съдействат", се обърнал премиерът Борисов към министър Танева.

Министър-председателят специално обърнал внимание, че е важно да бъдат предупредени пчеларите и животновъдите. "Да спасим хората от това бедствие, защото от много места се обадиха", добавил премиерът Бойко Борисов и разпоредил координация и с другите министерства, които биха имали отношение към проблема.

Правителството отпусна два милиона лева за пръскане срещу комари в крайдунавските общини, съобщи по-рано днес пред журналисти министърът на земеделието храните горите Десислава Танева.

Пръскането срещу насекомите ще е със самолети ище започне до няколко дни. През 2015 година е имало подобно пръскане, което е дало добри резултати, посочи тя.

Прави се всичко за бърза организация. До края на деня областните дирекции на БАБХ предоставят информация за терените, които ще бъдат третирани с препарати, така че да се запазят пчелите в тези райони, каза Танева.