БНР: Изтекоха данните на над 300 000 българи в БУЛСТАТ. Йорданова: Няма теч!

OFFNews 08 януари 2022 в 12:01 7858 2

Снимка Pixabay

Личните данни на над 300 000 българи изтекоха в регистъра на БУЛСТАТ, съобщи БНР. Сред изтеклите данни са постоянни адреси, имейли, мобилни телефони и ЕГН-та.

По-късно днес на извънреден брифинг министрите на правосъдието Надежда Йорданова и на електронното управление Божидар Божанов отрекоха да е имало теч на данни.

Според БНР засегнатите са основно хора със свободни професии - адвокати, архитекти, журналисти, счетоводители, земеделци и други. Според Националното радио течът се е случил при преобразуването на кодовете по БУЛСТАТ на физическите лица, които съвпадат с техния ЕГН, в нов Единен идентификационен код. Той съдържа 9 знака.

Новите ЕИК са изискване на Регламента на ЕП относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни (GDPR). Парадоксално регламентът целеше по-добра защита на тази информация.

"На 4 януари като самоосигуряващ се влязох да видя новия си ЕИК номер. И установих, че когато натисна детайли по справката, мога да видя не само ЕГН, но и постоянен адрес, настоящ адрес... Така се оказа защитавайки ЕГН-то като лични данни, сме изкарали всички данни. На някои колеги са изнесени и имейлите. Никой от нас не е давал информирано съгласие за публикуване на тези данни", разказа пред Националното радио адвокат Гергана Върбанова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews