Бюрата по труда ще предлагат ''план за кариерно развитие'' на миньорите от ТЕЦ-овете ''Марица Изток''

OFFNews 25 март 2024 в 10:10 4454 2

Иванка Шалапатова

Снимка БГНЕС/Стефан Василев

Иванка Шалапатова

Агенцията по заетостта е в пълна готовност, разполагаме с добро осигуряване на средства от европейските фондове, така че хората, които ще останат без работа и бъдат регистрирани в бюрото по труда, да получат своя индивидуален план за кариерно развитие.

Това стана ясно от думите на социалния министър в оставка Иванка Шалапатова за съкращения в ТЕЦ "Контур Глобул Марица изток 3".

Шалапатова съобщи, че във вторник е поканила синдикалните организации и екипа от компанията, с които да обсъдят "седмица по седмица координираните действия". Министърът обясни, че за тези, които ще останат на работа, са предвидени обучения по нови компетенции.

"Бяхме информирани за плановете на работодателя. В рамките на нашия план за действие, дори докато тече предизвестието на хората, започваме процедура заедно със синдикалните организации на т.нар. картографиране и изследване на нагласите, но и за компетенциите на хората, които първо ще бъдат освободени", обясни още Шалапатова.

По думите ѝ анализът на пенсионната система още не е готов. Социалният министър увери, че пенсиите ще бъдат увеличени през лятото, както е предвидено в законодателството, като допълни, че размерът на пенсиите все пак изпреварва ръста на инфлацията.

"Нашата политика беше да коригираме размера на минималната работна заплата. Сега тече и транспонирането на директивата за адекватни минималните работни заплати. Имаме вече подготовка за актуализирането на наредбата, която реално определя размера и механизма за размера на т.нар. енергийни помощи", отговори Иванка Шалапатова на въпрос за либерализацията на цената на тока за битовите потребители.

По думите ѝ това трябва да стане до 1 юли. Според нея критериите за допустимост едва ли ще бъдат променени.

Министърът в оставка коментира и ротацията на кабинета, като обясни, че ситуацията е изключителна изненадваща и за нея. Тя обясни, че е научила от медиите, че има нов състав на екипа от министри.

"Декларирах, че не съм запозната със състава на този кабинет, не съм абдикирала от своята отговорност да бъда министър, но считам, че точно в този момент г-жа Габриел можеше спокойно да ни събере, включително ние имаме и обща комуникация в различни приложения", каза тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

2

демотиватор

25.03 2024 в 14:01

Министър ШаЛапаТова, браво, и не си отивай с другите 10 апостоли, ти, майчице на миньорите!!! (ジ)

-690

1

nms

25.03 2024 в 10:39

Еха, най-ценните, най-добрите, най-най-най безценните
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика