Без санкции за магнитните карти на Френската гимназия

Антония Чорева 08 юли 2016 в 12:24 5027 2

Снимка Снимка: в. "Капитал"

9-та Френска езикова гимназия в София няма да понесе санкции заради системата за вход в сградата, която предложи.

Ръководството искаше да се влиза с магнитни карти, които струват по 2 лева, но могат и да са безплатни за учениците, ако чипът за вход се комбинира с дебитна карта към Първа инвестиционна банка.

Това каза министърът на образованието Меглена Кунева по време на парламентарния контрол след питане на лидера на ДСБ Радан Кънев. 

Кунева е приела уточнението на Френската гимназия, че картите не са задължителни, който не иска такава карта - може да се откаже от нея и също, че училището е искало да предложи на учащите не да бъдат клиенти, а да им се предостави допълнителна услуга. Според министъра на образованието този акт на Френската не нарушава просветните закони и затова няма да има санкции към гимназията. 

След този случай МОН препоръчва повече конкурентност и прозрачност, а също и директорката на Френската гимназия да обясни как е избрала тази банка за защита на училището, защото... "защитата дори на малките потребители трябва да бъде свещено право" - каза Кунева.  

Според Радан Кънев не е редно банки да осигуряват сигурността на учениците -  това е лобизъм.

По думите му най-престижното софийско училище започва да извършва реклама на финансова институция. 

"Ако някой има неплатен кредит, детето му не може да влезе в училище. Допустими ли са такива практики", чуди се Радан Кънев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

2

мнение от IP

08.07 2016 в 16:52

То и рекламите по телевизора не ни задължават да купим нищо, обаче някой се е изръсил с пари за да рекламира. А тук какво му плащаш? Защо не предложат конкурс между банките за доставка на карти за вход? Преди повече от 20 (двадесет!) години таксата за изпит след седми клас трябваше да се плати само в една определена банка и то срещу солидна банкова такса превод. Още тогава се възмутих. А 20 (двадесет!) години по-късно блатото на липсата на правила си е същото.

15914

1

поп Дръвчо

08.07 2016 в 13:34

Това за неплатения кредит и не-влизането в училище дедо ви поп не го схвана отведнъж.

Иначе е ясно де - малко реклама, малко data mining, малко client profiling и малко "безплатно". Не са хубави тия работи ама не вярвам Законът вече да е напипал почва под краката си в това блато.
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews