Френската гимназия задължи учениците да влизат с магнитни карти, предлага им да са банкови

Александра Маркарян 30 юни 2016 в 15:15 12823 4

Снимка в. "Капитал"

9 Френска езикова гимназия задължава учениците си да си извадят магнитни карти, за да могат да влизат в училището. 

На сайта на софийското училище е публикувано съобщение за промяна в пропускателния режим, което уведомява учениците, родителите и учителите, че новият режим се въвежда от първия учебен ден - 15 септември.

Освен задължението за карти, гимназията предлага на учениците и още нещо: картите да не са просто магнитни, а и дебитни, от Първа инвестиционна банка.

Това решение на 9 ФЕГ веднага провокира остра реакция. Министерството на образованието обяви, че започва проверка. Лидерът на ДСБ Радан Кънев - възпитаник на 9 ФЕГ - написа в коментар във Фейсбук, че "моята гимназия не изнудва родителите и учениците да ползват услугите на една банка. В моята гимназия не се влиза с дебитна карта, моята гимназия не е банкомат".

OFFNews потърси коментар от училището. Обяснихме защо търсим директорката Емилия Йорданова Богданова-Иванова на отговарящата на телефона служителка на 9 ФЕГ, представила се като Теодора Янкова, секретар. След като почакахме на телефона, Янкова ни уведоми, че нито директорката, нито помощник-директорите ще разговарят с нас, тъй като току-що били влезли на съвещание.

Пълното съобщение на сайта на 9 ФЕГ гласи:

"ПРОПУСКАТЕЛЕН РЕЖИМ

Уважаеми ученици,

Уважаеми колеги,

Уважаеми родители,

От 15.09.2016 в гимназията се въвежда пропускателен режим с магнитни карти.

За осъществяване на новия пропускателен режим в 9.ФЕГ предлагаме две възможности: 1. Магнитна карта или 2. Съвместно с Fibank за нашите ученици дебитни карти DebitMasterCardPayPass (безплатно) с преференциални условия:

I. Този вид карти ще могат да се ползват за вход в училище и като дебитни (по тази сметка ще се привеждат стипендиите на учениците);

II. DebitMasterCardPayPass са без такса плащане на ПОС, без такса плащане в интернет, без такса теглене от банкомат в страната. Не е задължително картата да се ползва като дебитна, тя може да служи само за вход. Повече подробности има в предоставената презентация (тук).
За непълнолетни ученици:

Исканията се попълват от родителите!

1. Родител няма сметка в Банката. Документи, които да се попълват:
1.1 Искане за откриване на сметка от родителя – образец в PDF е отбелязан по-долу.
1.2 Искане за Допълнителна карта – виж приложените Формуляри за попълване.
1.3 Копие от личната карта на родителя и ученика. Върху копието да се изпише текст „Съгласен съм с копието“ и да се положи подпис
Картите се получават лично от родителя и ученика! Те трябва заедно да посетят офиса на банката „Патриарх Евтимий“ – срещу ФЕГ, за да подпишат съответните документи.

2. Родител има сметка в Банката. Документи, които да се попълнят:
2.1 Искане за издаване на допълнителна дебитна карта – Iskane Debit Cards_DOPULNITELNA_27 06 2016.pdf
2.2 Копие от личната карта на ученика. Върху копието да се изпише текст „Съгласен съм с копието“ и да се положи подпис
Картите се получават лично от родителя и ученика! Те трябва заедно да посетят офиса на банката „Патриарх Евтимий“, срещу гимназията, за да подпишат съответните документи.
За пълнолетни ученици и служители на училището:

1. Искане за издаване на дебитна карта – основна – приложен е формуляр в PDF по-долу.
2. Копие от документа за самоличност. Върху копието да се изпише текст „Съгласен съм с копието“ и да се положи подпис.
Картата се получават лично в офис на банката, където се подписват съответните документи.
За карта – да се отбелязва Debit MasterCard PayPass.

Исканията ще се приемат до 1 септември 2016 г. от класните ръководители или в банката в офиса на Патриарх Евтимий – по преценка и желание на родителите. Служител на банката ще получи исканията от Вас и те ще бъдат предадени за обработка.
След като картите са готови, ще бъдат изпратени в банковия офис „Патриарх Евтимий“, срещу Френската гимназия, за получаване.
От средата на месец юли ще работи онлайн система за удобство при подаването на документите. За нея ще ви информирам допълнително.

III. Ако някой родител категорично не е съгласен детето му да притежава такава дебитна карта, ученикът ще получи магнитна карта за достъп, себестойността на която ще се заплаща (2 лв.) със срок на ползване докато детето е ученик на гимназията.

Формуляри за попълване:

ИСКАНЕ за издаване на дебитна карта

ИСКАНЕ за издаване на допълнителна дебитна карта

ИСКАНЕ за откриване на банкова сметка на физическо лице".

По този повод Радан Кънев написа още:

"Днес внасям, заедно с колеги от 24 МИР, въпрос до министъра на образованието. Питам дали подобни практики са допустими и дали ще бъдат разрешени от МОН. 

С писмо от днес ще поискаме и среща с директора на 9-та ФЕГ, на която да изложим възраженията си срещу подобен подход към учениците."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20374

4

Стринка Минка

01.07 2016 в 00:22

И защо да е само на една банка?

12435

3

Jinx

30.06 2016 в 18:31

Само да ви светна, че това е инициатива на родителите. Не е самоволно решение на ръководството на Френската. Няма нищо лошо и в предложението на ПИБ. А Кънев да не смее да прави опити за евтин PR, жалко е.