Бедствено положение в Своге, водоноски вместо вода от чешмите

Засегнати са и селата Искрец, Свидня и части от Церово, съобщиха от общината

OFFNews 16 август 2022 в 08:14 6014 1

Р. Искрецка

Снимка Фейсбук на община Своге

Коритото на реката вече е празно и сухо

Бедствено положение е обявено в Своге, водата спря в града, Искрец, Свидня и части от Церово заради драстично намален приток в река Искрецка, съобщиха от общината. 

Кризисният щаб проведе заседание късно снощи. На него присъстваха кметът на Своге Емил Иванов, управителят на ВиК София област Иван Иванов и ръководителят на ВиК район Своге Благой Димитров. Ситуацията е критична – при денонощен обичаен дебит от 130 литра в секунда, в момента е около 30 литра в секунда, обясни Димитров, цитиран от бТВ. 

Причините за това са неизвестни.

За населените места са осигурени водоноски с питейна вода. Изготвен е график и местостоянки на водоноските, извършват се по спешност хидрогеоложки проучвания за изграждане на сондажи в Своге и засегнатите села, обсъжда се изграждане на аварийни връзки от съществуващи водоизточници за алтернативно водоснабдяване на населените места.

Ще се подсигурят и противопожарни подстъпи към река Искър за противопожарно водоснабдяване. 

Коритото на реката вече е празно и сухо. Пресъхнаха и двата най големи извора от цялата карстова изворна верига, които осигуряваха питейна вода за Искрец , Своге и още две три села от общината. Река Искрецка е една от реките с постоянен целогодишен висок дебит с карстови извори. Изключително чистите и студени води захранваха и много рибарници с дъгова пъстърва, пише на страницата на общината във фейсбук. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

17.08 2022 в 11:39

Точно па у Своге елементарно ще направят кладенци.

Не е същото като да идва водата от планинска река ама е решение.