Българският научноизследователски кораб 'Св. св. Кирил и Методий' отплава към Антарктида

OFFNews 27 декември 2022 в 21:01 1785 1

Българският научноизследователски кораб Св. св. Кирил и Методий

Снимка БГНЕС/ИВАН ЯНЕВ

Българският научноизследователски кораб Св. св. Кирил и Методий

Научноизследователският кораб "Св. св. Кирил и Методий" отплава към Антарктида от Морска гара Варна днес, предаде БНР. 31-вата Българска антарктическа експедиция бе изпратена с официална церемония.

Корабът вдигна котвата в 14 часа.

Капитан на кораба е кап. II ранг Николай Данаилов. Екипажът е от 26 души, сред които трима курсанти от Висшето военноморско училище. Очаква се плаването да продължи около 130 дни, като 40 дни ще отнеме достигането до остров Ливингстън.

"Това е първият български научноизследователски военен военен кораб, който излиза в Световния океан и стига до ледените брегове на Антарктида по този начин ние доказваме, че действително сме морска нация, която покорява и изследва, правим научни открития, които са важни за цялото човечество", каза ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев.

Той посочи, че сред проектите, с които учените ще се захванат, е изследването на океана около базата на Ливингстън. Антарктиците ще проследят дали замърсяването от останалите континенти е достигнало до най-чистите води на планетата.

Корабът трябва да се завърне във Варна през май.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews