Quantcast

България на 32-ро място сред "най-добрите страни" в света

OFFNews Последна промяна на 24 юни 2014 в 13:32 19754 2

България на 32-ро място сред "най-добрите страни" в света

България е на 32-ро място в класация за най-добрите страни на света, съобщи „Дейли мейл“.

Класацията е създадена от политическия съветник Саймън Анхолт и включва 125 страни в света, които са подредени според приноса им към планетата и човечеството.

Анхолт взема предвид 35 показателя, като използва данни на ООН, Световната банка и други организации. Сред показателите са свободата на медиите, броят на приетите от държавата бежанци, количеството на изнесените оръжия, броят на носителите на Нобелова награда и др.

България заема 19-о място за принос в областта на технологиите и науката, 27-о място в сферата на културата и 36-о за принос за световния ред.

В същото време обаче страната ни е поставена на 55-о място за приноса ни към здравеопазването и благосъстоянието на човечеството, на 70-о място за приноса ни към просперитета и равенството, на 79-о за приноса към международния мир и сигурност и на 80-о – към планетата и климата.

На първо място в класацията според индекса „Добра страна“ е поставена Ирландия. В Топ 10 попадат още Финландия, Швейцария, Холандия, Нова Зеландия, Швеция, Великобритания, Норвегия, Дания и Белгия.

В дъното на класацията пък са Ангола, Азербайджан, Ирак и Виетнам, а на последно място е Либия.

САЩ са поставени на 21-о място, а Русия е на 95-о, едва 4 позиции преди Украйна.

Според класацията най-голям принос в света в областта на културата има Белгия, в областта на мира и сигурността – Египет, за световния ред – Германия, за просперитета и равенството – Ирландия, за здравеопазването и благосъстоянието – Испания, за принос към планетата и климата – Исландия, а в областта на технологиите и науката – Великобритания.

Изследването няма за цел да хвали или да засрами държавите и да дава морални оценки. Целта е да предизвика дебат за ролята на страните в глобален контекст, коментира класацията си Саймън Анхолт.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.06 2014 в 14:10

"Русия е на 95"

Което обяснява защо рубладжиите не ходят да живеят там :-)

24.06 2014 в 13:47

Точно между Колумбия и Панама