България и Холокоста: 10% смятат, че антисемитизмът е проблем у нас, 2% - че се е увеличил

OFFNews 27 януари 2019 в 09:42 3618 0

Днес светът отбелязва Международния ден в памет на жертвите на Холокоста. Във връзка с него Евробарометър проучи нагласите в страните членки на Европейския съюз, където половината от интервюираното население потвърди, че антисемитизмът е проблем в страните им, а 36% - че през последните 5 г. той се е увеличил.

Как стои въпросът в България?

У нас 10% от населението смята, че антисемитизмът е проблем в страната, малко по-висок е процентът във възрастовата група 25-39 г. (12 на сто). Според 2% от включените в извадката той се е задълбочил през последните 5 г., според други 11% антисемитизмът е намалял.

У нас хората определят като най-притеснителни следните проявления на антисемитизма:

- оскверняване на еврейски гробища (18% казват, че това е проблем в България);

- физически атаки срещу евреи (16%);

- хора, отричащи геноцида на еврейския народ, Холокоста (16%);

- антисемитски графити или вандализъм на еврейски сгради или институции (15%);

- изразяване на враждебност и заплахи към евреи на улицата или други обществени места (15%);

- антисемитизъм в училищата или университетите (14%);

- антисемитизъм в интернет (вкл. социалните мрежи), в политическия живот, в медиите (по 12%).

В днешния ден в памет на убитите 6 милиона евреи по времето на Холокоста Би Би Си оповести притеснителни данни за нагласите във Великобритания. Оказва се, че 5% от пълнолетното население на страната изобщо не вярва, че е имало Холокост, а един на всеки 12 смята, че разказите и документите, свидетелстващи за ужаса, са преувеличени. Близо 2/3 не знаят колко евреи са били убити или смятат, че броят им е много по-малък от действителния.

Данните са на организацията Opinion Matters for the Holocaust Memorial Day Trust (HMDT).

Днес стотици хиляди хора ще се съберат на различни места във Великобритания, за да почетат жертвите на Холокоста. Оцелели, политици и граждани ще почетат шестте милиона убити евреи, ще почетат и 25-ата годишнина от геноцида в Руанда, и 40-ата година от края на геноцида в Камбоджа. Повече от 11 хил. души се очаква да се включат в събитията.

У нас Народното събрание откри изложба в северното фоайе, озаглавена "Ние помним", в памет на жертвите. Тя е в рамките на световната кампания #WeRemember. Експозицията е организирана групата за приятелство между България и Израел в 44-ото НС и посолството на Израел в София.

Днес председателят на Градския съвет на БСП - София Калоян Паргов и проф. Ваня Добрева, заместник-председател на Градския съвет на БСП - София, ще поднесат цветя в памет на жертвите на Холокоста и ще се поклонят пред всички, които са се борили за победата над фашизма от 12 ч. на паметника на Съветската армия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови