БАБХ провери лютеницата за наркотици и установи, че няма оцветители

Александра Маркарян Последна промяна на 06 януари 2017 в 18:35 5375 1

Агенцията по храните провери лютеницата на "Идеал" за съдържание на олеамид - вещество с действие подобно на това на марихуаната, и установи, че в нея няма... оцветители.

Това става ясно от съобщение на БАБХ, изпратено тази вечер до медиите.

Темата за лютеницата, олеамида и спорът наркотик ли е той или не стана предмет на публично обсъждане след изказване на управителя на Центъра за биология на храните д-р Сергей Иванов пред OFFNews. Д-р Иванов направи тестовете на 12 вида лютеници по поръчка на "Активни потребители" и откри олеамид в един от тях. Резултатите от тестовете бяха публикувани тази вечер. Д-р Иванов заяви още, че по Рождество "Активни потребители" са изпратили сигнал до БАБХ и Прокуратурата заради наличието на олеамид, а днес прокуратурата разпореди на Агенцията по храните и полицията да извърши проверка.

Още преди да я направят и преди Прокуратурата да им нареди, от БАБХ заявиха, че няма да изтеглят партидата, защото знаели, че лютеницата не е вредна за здравето. Тази вечер те уточниха, че вече са направили проверка, но само на документите от предприятието. Според тях всичко е изрядно - лютеницата се произвежда по разработена фирмена технологична документация и в нея няма оцветители. Проверката на сертификатите и придружаващите документи за произход на използваните суровини показала, че вътре няма неразрешени съставки.

БАБХ предполагат и каква може да е причината за наличието на олеамид:

"Олеамидът е естествено съдържащ се органичен амид в храните с вложени растителни масла, характерни с богатото си съдържание на омега-9 мастни киселини – зехтин, слънчогледово олио и други растителни масла. Той е естествено възникващо съединение производно на олеиновата мастна киселина и може да е преходен продукт при загряване на слънчогледово олио или зехтин. Това вероятно е причината да бъде установен при извършеното изследване", пишат от агенцията и уточняват, че в тази връзка са отправили запитване до Университета по хранителни технологии в Пловдив относно причините за съдържанието на олеамид в продукта.

Научно е доказано, че в резултат на метаболитни процеси олеиновата мастна киселина се превръща в олеамид, както и обратния процес е възможен - олеамидът да се преобразува в олеинова киселина. Тези органични съединения не са "потенциално опасни", пишат още от Агенцията по храните.

Те напомнят, че официално олеамидът не е включен в списъка с наркотичните вещества и определят твърденията на д-р Иванов като "грешка".

"Според становището на специалистите – токсиколози, най вероятно грешката, че олеамидът е наркотично вещество се поражда от факта, че то е подобно на друго вещество което е структурно опасно (бел. ред. вероятно имат предвид марихуана). Категорично олеамидът не влияе на нервната система. Той е разпространен около нас и се открива и в храни, в които се използва растителна мазнина", пишат още от БАБХ.

Те открито заявяват, че няма да се съобразят с теста на "Активни потребители", защото приложеният протокол не бил издаден от акредитирана лаборатория.

"...приложеният Протокол за анализ № 710/20.12.2016 г. на Център по биология на храните ЕООД, който е приложен към информацията предоставена от Асоциация „Активни потребители“ не е издаден от акредитирана лаборатория и не може да бъде използван за целите на официалния контрол", се казва в съобщението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови