Прокуратурата обяви коя е лютеницата с олеамид и разпореди проверка

Александра Маркарян Последна промяна на 06 януари 2017 в 12:30 31686 2

Прокуратурата разпореди на полицията и Агенцията по храните незабавно да извършат проверка на лютеницата, в която е бил открит олеамид. В прессъобщението си прокуратурата съобщава и името на производителя, и търговската марка - нещо, което от "Активни потребители" заявиха, че нямат право да кажат.

Снощи, първо пред OFFNews, д-р Сергей Иванов съобщи резултатите от изследването на "Активни потребители" за съдържанието на лютениците на българския пазар. Той заяви, че в една от 12-те изследвани лютеници е открит олеамид, който има наркотично действие подобно на това на марихуаната, защото задействат едни и същи рецептори.

Тази сутрин експерти влязоха в задочен спор по въпроса наркотик ли е олеамидът. Независимо какъв е правилният отговор, със сигурност не трябва да има олеамид в лютеница, защото не е разрешено влагането му в храни според българските разпоредби.

Софийската районна прокуратура днес е изпратила преписка до Районната прокуратура в Пловдив. Тя е образувана по сигнала на Българска асоциация активни потребители. Прокуратурата пише и кой е производителят.

".. след извършване на експертно изследване от независима лаборатория „Център по биология на храните" ЕООД на различни марки лютеница, е установено, че в продукта лютеница „Класик лютеница" 550 гр., произведена от „Идеал Продукт" ООД, се съдържа опасно за здравето вещество „олеамид", се казва в прессъобщението.

По случая незабавно е разпоредена предварителна проверка за срок от три дни на органите на полицията, съвместно с представители на Българска агенция по безопасност на храните относно евентуално извършено престъпление по чл. 350, ал. 1 от Наказателния кодекс - изготвяне на храни за общо ползване по такъв начин, че в тях попадат опасни за здравето вещества, уточняват още от прокуратурата.

Съобщението на прокуратура дойде малко след като пред OFFNews от БАБХ неофициално казаха, че вероятно няма да изтеглят партидата от пазара, защото нямало доказателства, че в нея има нещо вредно за човешкото здраве. Те са длъжни да направят това, защото олеамидът не е разрешен за влагане в храни, контрира обаче пред OFFNews д-р Сергей Иванов.

OFFNews потърси коментар от фирмата, чието име бе оповестено от Прокуратурата. На телефона, оставен за връзка, не отговаряше никой. Все още нямаме отговор на въпросите, които изпратихме и писмено до „Идеал Продукт". 

Що е то олеамид вижте в сайта ни НаукаOFFNews

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови