Ангел Кунчев: Грипът закъснява, няма да има вълна и по празниците

Регистрираха първи лабораторно доказан случай у нас - щамът е на свински грип

OFFNews Последна промяна на 20 декември 2019 в 08:40 1424 0

Грипът закъснява, няма да дойде и по празниците. На какво се дължи закъснението на грипната вълна тази година обаче експертите не могат да обяснят. 

Това каза държавният здравен инспектор Ангел Кунчев по бТВ. Били сме свидетели на много късни грипни епидемии, включително през март и април. Този сезон обаче най-вероятна няма да е така”, обясни Кунчев.

Мъглите, резките промени в температурата и мръсният въздух благоприятстват честите заболявания. Лигавицата става по-чувствителна на различни вируси, но между тях засега не е грипният.

Грипната епидемия се развива много интензивно и тогава, каквито и да са условията, веднъж дошла, тя нараства. През последните няколко месеца минахме през няколко вълни от респираторни вируси. Някои от тях дават усложнения, но много по-рядко от грипа, каза още експертът. 

Той препоръча, когато дойде грипната вълна, хората, които са най-уязвими, да останат вкъщи за около 10 дни, за да избегнат най-острата фаза на епидемията.

Малко по-късно тази сутрин БНТ1 съобщи, че първи лабораторно доказан случай на грип е бил регистриран у нас. Щамът е H1N1, по-известен като свински грип.