Американският посланик връчи визите на първите петима одобрени студенти за лятна бригада в САЩ

Йорданка Веселинова 02 февруари 2024 в 14:18 1203 0

Снимка U.S. Embassy Sofia

Кенет Мъртън, посланик на САЩ в България

Посланикът на САЩ в България Кенет Мъртън връчи визите на първите петима одобрени студенти по програмата "Работа и пътуване в САЩ".

По време на церемония в американското посолство Мъртън каза, че пред последните 24 години през програмата са преминали над 120 хиляди български студенти. За първи път българи заминават на летни бригади в Щатите през 2000 г.

"Участниците в програмата стават културни посланици на своите страни в САЩ и благодарение на тях стотици американци ще се запознаят с България, ще придобият представа за вашата забележителна страна и може би дори ще я посетят някой ден", каза Мъртън.

Той добави, че програмата дава възможност на студенти от цял свят да живеят и работят в САЩ през лятната си ваканция по време на следването си в колеж или университет и да се запознаят с хората и начина на живот в САЩ.

Участието в програмата „Работа и пътуване в САЩ“ не е еднократно преживяване, заяви Майкъл Дж. Гриър, генерален консул на посолството на САЩ в България. По думите му много от студентите, които участват в нея, всъщност са повторни участници в програмата и пътуват многократно по време на своето следване.

Гриър добави, че преди пандемията от COVID-19 средно на година са пътували по около 5000 студенти годишно, след което броят им спада. Пред 2023 г. са пътували малко под 4000 души, като тази година от посолството очакват броя на пътуващите студенти да се доближи до предепидемичните нива.

U.S. Embassy Sofia/ Посланик Мъртън с първите одобрени български студенти

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика