Адв. Кашъмов за антитерористичния закон: Предлагат се драстични мерки без ясни цели

OFFNews 06 юли 2016 в 09:35 4194 5

Адв. Кашъмов за антитерористичния закон: Предлагат се драстични мерки без ясни цели

Снимка БГНЕС, архив

Когато има сериозни опасности и рискове за множество граждани, се налага ограничаване на права. Но тези мерки трябва да бъдат необходими за постигане на целта.

Така адвокат Александър Кашъмов коментира пред Българското национално радио текстовете в новия закон за противодействия на тероризма, които ще бъдат обсъдени днес от правителството. С тях се ограничават значително права и свободи във връзка със защита на националната сигурност.

"Не разбирам защо се налагат мерки, които не е ясно как могат да помогнат за противодействие на тероризма. Има непрозрачност - публикува се проект, който се подлага на обсъждане и после не се публикуват промени", коментира Кашъмов. 

Той обясни, че има разлика между репресия и превенция и според него някои текстове от закона "имат проблем с конституцията". 

"Не е лошо до се чете тя, когато се пишат закони. Иначе всички искаме да има борба с тероризма и е учудващо, че досега това не се прави. Всички си спомняме атентата в Сарафово", каза той и допълни, че в закона се предлагат драстични мерки без ясни цели.

"Законът служи, за да може да ограничи възможностите за злоупотреба с него. При нашата геополитическа територия това е задължително, защото имаме история в тази област и опасенията са основателни. Ако някой издаде заповед, която те лишава от интернет, докато обжалваш, пак ще бъдеш обект на забраната. Гражданите трябва да бъдат предупредени за евентуалните забрани, за подслушването и т.н. Разчитам на доблестно поведение от българските министри, особено на министъра на правосъдието", добави адвокат Кашъмов.

Юристът коментира още, че ако не бъдат преразгледани някои от текстовете, може да се очаква като ответна реакция сезиране на Конституционния съд и завеждане на дела в Страсбург.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!