Правителството приема закона за противодействие на тероризма

OFFNews Последна промяна на 06 юли 2016 в 07:17 3249 7

Правителството приема закона за противодействие на тероризма

Снимка БГНЕС, архив

Законопроектът за противодействие на тероризма ще бъде разгледан днес от правителството по време на редовното му заседание.

Текстовете бяха обсъдени във вторник на заседание на Съвета по сигурността при Министерския съвет. С тях определят три нива на заплаха от терористичен акт и четири нива на готовност на службите за противодействие. Предвижда се правителството да осъществява общо ръководство на дейността по противодействие на тероризма, като в ДАНС ще бъде разположен национален контратерористичен център. 

Законът дава изключително широки правомощия на МВР, ДАНС и военни да влизат навсякъде, да наложат каквито преценят мерки, дори и да разрушават имущество. В случай на заплаха, антитерористите ще могат да изземат лични документи, да ограничат достъпа ни до интернет, смяната на населено място.Въоръжените сили ще имат право да обискират, проверяват вещи и използват оръжие.

Законът предвиждат при нужда антитерористите да подслушват заподозрени до три години, вместо сегашния срок от три месеца. Друга от предвижданите мерки е задължаване на телефонните оператори да предоставят незабавен достъп до трафичните данни в случай на непосредствена опасност от извършване на тероризъм.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13898

4

кикимора

06.07 2016 в 09:25

Правителството приема закона за противодействие на тероризма

Добре е да научим че правителството приема закони. Новост е, че сме правителствена репъблика.

8447

1

LDK

06.07 2016 в 08:01

Значи вече не си играем на дребно - вече цели пакети с ограничение на правата ни съставяме. Всичко това, разбира се, с идеята да "увеличим сигурността". Само дето като погледнем историята, винаги ограничаването на правата на народа (и увеличаването на правата на властта) води до по-лоша сигурност.

Стискам палци законът да бъде отхвърлен. А ако бъде приет дано се вдигне достатъчно шум и народа се вдигне на протест срещу това безумие.