2014-а през погледа на проф. Константинов: "Я не сакам на мене да ми е добре, сакам на Вуте да му е зле”

OFFNews 24 декември 2014 в 11:17 2450 2

Проф. Михаил Константинов

"2014 година е нещо като година на хаоса в света. Определено хаосът бе по-голям в сравнение с други години".

Това обобщение направи математикът проф. Михаил Константинов пред ТВ7.  

"В тези случаи има една много стабилна рецепта за подобряване на настроението, която е усъвършенстван вариант на шопската приказка: „Я не сакам на мене да ми е добре, сакам на Вуте да му е зле”. Тази рецепта е просто едно оглеждане наоколо – както в близкото обкръжение на България, така и в по-далечното. Ако започнем от по-далечното, стигаме до САЩ – хаосът започва оттам или по-точно не виждаме никакви разумни опити да бъде овладян”, уточни проф. Константинов. 

По думите му в момента мнозина анализатори определят американския президент Барак Обама, като един от най-слабите президенти на САЩ от Втората световна война насам, а някои по-решителни специалисти откровено го посочват като най-слабия.

"Не трябва да правим тази грешка, защото това не може да не се отрази на целия свят, защото няма господар на света. След като имаш най-мощната армия в света, следва да я използваш по разумен начин, най-малкото за да плашиш лошите.

Барак Обама нито я използва, нито ги плаши. Там нещата не са добри и това е добре за нас, защото се успокояваме, че има и по-зле от нас. Лошата новина е, че когато САЩ са зле, това се отразява на всички останали в белия свят. Нека да си гледаме нашата къща и да се опитаме нещо да си оправим”, смята математикът. 

Според него руският президент Владимир Путин от чисто прагматична гледна точка е изиграл няколко могъщи коза.

"Друг е въпросът, че няма да му стигнат силите, защото икономиката на Русия все още е слаба. Положението за Кремъл ще се влоши в случай, че преминем към нов вид енергия, защото руската политика не се преориентира навреме за да модернизира огромните си средства на държавата.

Очаквам до 5 години да имаме нов енергиен източник, който ще реши проблемите с газа и нефта. Всички патенти на водородната енергетика са купени от нефтените компании, които в момента искат да изстискат и последната капка нефт, преди да съобщят, че минаваме на нещо друго”, прогнозира още проф. Михаил Константинов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!