Проф. Константинов: Защо изведнъж всички забравиха ДПС?

OFFNews 24 октомври 2014 в 07:38 20426 11

Проф. Михаил Константинов
Проф. Михаил Константинов

"Защо изведнъж всички забравиха ДПС? Те поставиха условие Патриотичният фронт да не е в централната власт. Патриотичният фронт не е в централната власт. И така имате 38 гласа "за" в парламента за тогава, когато ви потрябват." Така проф. Михаил Константинов коментира конфигурациите в следващото управление.

Според него правителство на малцинството, съставено от ГЕРБ и Реформаторския блок, е "правилната формула", защото това са "двете най-близки формации".

Според него подкрепата на "третата група" (ДПС) може да направи управлението на ГЕРБ много стабилно, дори и без подкрепата на по-малките формации.

"Това се знае и от малките партии. Като че ли те държат гласовете, но не ги държат, защото ако се откажат, има кой да ги замести", коментира проф. Константинов.

Това, което би трябвало да сплоти Реформаторите са другите, които са готови да заемат техните места, спазването на ангажиментите и страхът да не загубят ролята, която са им дали, допълни той.

"Надявам се следващият парламент да е кротък и смирен. Политиците разбират, че този път са се оляли. И ако още веднъж го направят, това ще има последствия, за някои - физически".

Мотив за "смирението" на БСП, които обявиха, че остават опозиция, би дала надеждата им техните кадри по ниските етажи на властта да останат. И ако стават, нека останат, но ако са калинки, да се махат, отбеляза математикът.

Според него със сигурност на политическите консултации в момента се обсъждат не само политики, а и конкретни имена на потенциални министри, защото "политики се правят от хора", допълни той.

"Политиката е на ръба на мръсната работа, тя трябва да се свърши с разбиране, достойнство и не е за хора със слаби нерви и деликатен стомах", коментира проф. Константинов.

Според проф. Константинов две години са напълно достатъчни за 43-ия парламент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!