15-ото издание на Българската Коледа събра 2,4 млн. лева

OFFNews Последна промяна на 19 февруари 2018 в 18:00 2332 0

Петнадесетото издание на инициативата "Българската Коледа" събра 2 472 000 лв.

Сумата е събрана в периода 1 декември 2017 г. - 16 февруари 2018 г., като тази година кампанията е под мотото "В подкрепа на спасения детски живот".

От "Българската Коледа" обявиха, че в тазгодишното издание на инициативата са се включили над 3000 индивидуални дарители и 420 компании и организации. Те са направили дарения на обща стойност 1 917 000 лeвa. В полза на кампанията до този момент са изпратени и 555 000 SMS-a на стойност 1 лв.

От екипа на президента Румен Радев благодариха на всички, които са се включили в кампанията, като изразиха специални благодарности и на родителите, участвали в кампанията с разкази за децата си. 

Сред тях са родители и деца, които са подпомагани през годините от "Българската Коледа", и такива, които не са подпомагани, но поискаха да вдъхнат кураж на тези, които в момента са в беда.

В рамките на кампанията са организирани и много инициативи. 97 училища от цялата страна са част от каузата в помощ на спасения детски живот.

Новите методи на диагностика позволяват навременно откриване на заболяванията и прилагане на лечение, водещо до спасяване на живот. Спасеният детски живот се нуждае от продължителна грижа, за да бъдат предотвратени евентуални хронични заболявания и усложненията от тях. Поддържането на здравето на спасените деца изисква усилия за дълъг период от време, дори през целия живот, като в повечето случаи това е сериозно предизвикателство - както за лекарите, така и за техните семейства. При много от тези деца се налага системна медицинска грижа, постоянен медицински контрол, медикаментозно поддържащо лечение и много често продължителна, специализирана рехабилитация. Затова петнадесетото издание на благотворителната инициатива „Българската Коледа“ насочва своите усилия да помогне в грижата за продължителното лечение и активната рехабилитация.

До този момент в администрацията на президента са постъпили 250 заявления за подпомагане на деца. Исканията за подпомагане са основно за: диагностика, медикаментозна терапия, рехабилитация, медицински изделия и помощни средства. Всеки родител, който има болно дете и се нуждае от помощ за осъществяване на лечението или рехабилитацията му, може да подаде документи за подпомагане от кампанията. Експертният съвет и Комисията към „Българската Коледа“ ще разгледат всички постъпили заявления и ще вземат решение за необходимото и възможно подпомагане.

В Експертния съвет са включени представители на Министерството на здравеопазването, Национални консултанти по различни видове детски болести, представители на Българската педиатрична асоциация, Асоциацията по неонатология, неправителствени и пациентски организации.

Молби за подпомагане на деца се приемат целогодишно, напомнят от Президентството.

Към момента общо 33 лечебни заведения са подали заявления за закупуване на медицинска апаратура със средства от кампанията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови