14-дневна блокада на село Паничерево, след като местен с коронавирус избяга от болница (обновена)

OFFNews 14 април 2020 в 20:04 3814 3

Снимка wikimedia

Паничерево

От полунощ се забранява влизането и излизането от село Паничерево, община Гурково, област Стара Загора, на всички лица, пребиваващи на територията на населеното място. Тази вечер бяха изградени пропускателни пунктове край селото.

Карантината ще продължи 14 дни, пише в заповедта, издадена от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

По-рано днес 58-годишен мъж от селото, който с положителна проба за COVID-19, избяга от болницата в Стара Загора и се върна в Паничерево с такси.

От 11 до 14 април в Паничерево са установени 5 заразени с коронавирус, 9 са под карантина.

Какво предвиждат заповедта на здравния министър?

Хората с постоянен или настоящ адрес в с. Паничерево, които се намират извън населеното място, могат да се приберат по домовете си в срок до 20.00 ч. утре - 15 април.

Жителите на селото няма да могат да напускат домовете си, освен за снабдяване с хранителни и лекарствени продукти, услуги на банки или при необходимост от медицинска помощ.

Изключение от забраната за влизане и излизане от селото се допуска само за служители на регионалните здравни инспекции, служители на органите на МВР и медицински специалисти от центровете за спешна медицинска помощ или други лечебни заведения, фармацевти и помощник-фармацевти.

Нуждаещите се от медицинска помощ ще трябва да се свързват по телефона с общопрактикуващия си лекар, или ако нямат такъв - с Регионалната здравна инспекция в Стара Загора, откъдето ще получат указания според случая.

Дейност на територията на с. Паничерево ще могат да осъществяват само лечебните заведения и магазините за хранителни стоки при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания.

Какво стана с избягалия пациент?

58-годишният пациент с коронавирус е избягал тази сутрин от Инфекциозното отделение на болницата в Стара Загора и се е върнал в Паничерево с такси.

Ключовете са били сложени на вратата, от вътрешна страна, той се е възползвал от това и е напуснал самоволно клиниката, обясни проф. Лилия Пекова от болницата. След бягството целият сектор е поставен под ключ.

С таксито пациентът изминава над 30 километра в рамките на близо час и стига до родното си село. Днес следобед е заловен е в дома си, съобщава bTV.

Полицията в Стара Загора е открила и таксиметровия шофьор, който цял следобед се е укривал в съседен имот на къщата, в която живее в кв. "Лозенец". Към момента не е дал обяснение защо се е укрил. Поставен е под 14-дневна карантина от РЗИ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

3

Стефан

15.04 2020 в 05:00

Извънредно важно е, генетичните особености на пациентите да не се обявяват.

5355

2

Кики

14.04 2020 в 23:10

Хайдеее с бълхата горят и дюшека !

13874

1

emanuilis

14.04 2020 в 20:16

Няма да го запомнят с хубаво, съседите му.