14 100 българи умират всяка година заради мръсния въздух

Последна промяна на 16 февруари 2016 в 21:37 5307 2

Две трети от българите дишат мръсен въздух. Фините прахови частици във въздуха са причина за преждевременната смърт на 14 100 българи, сочат данни на Световната здравна организация.

Твърдите частици могат да причинят или да утежнят сърдечносъдовите и белодробни заболявания, сърдечните пристъпи и аритмиите. Те могат да причинят и рак, се казва в доклада на СЗО.

Според данните България е на осмо място по брой жертви на мръсния въздух в Европа. Сред най-замърсените градове са и 4 български града - Перник, Пловдив, Плевен и Добрич.

Най-много смъртни случаи заради мръсния въздух има в Германия и Италия – по близо 60 000 души.

В Полша, Франция и Англия жертвите на фините прахови частици пък са между 44 600 и 37 800 годишно.

Според СЗО, ако всички страни членки на ЕС успеят да поддържат замърсяването с фини прахови частици в нормата, това ще доведе до намаляване на смъртните случаи с 144 000 на година. 

От 2010 година срещу България се води наказателна процедура от Европейската комисия за повишени нива на фини прахови частици в 29 града

Сред най-големите замърсители на въздуха са трафикът и отоплението с печки на твърдо гориво. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.02 2016 в 07:05

Нормално.

"Приватизираха" тока и го направиха недостъпен, топлофикациите станаха механизъм за доене на тия, които са на държавна заплати и за превземането на жилищата на тия, дето фирмите не им плащат навреме, разбиха образованието и вече няма инженери, които да могат барем едно котле 10 мегавата да сглобят, да не говорим за цял тец, газификация на повечето места няма и не се предвижда.

Е, какво остава на селяните, освен да режат гората и да я продават и на всички останали, освен да се топлят на дърва и въглища?

17.02 2016 в 00:55

Питайте МВР-то и прокурора за какво служат ония филтри дето ги крадат масово от дизелите....