Предложение за чист въздух: Всички комини с филтър

OFFNews Последна промяна на 27 септември 2015 в 17:53 5683 8

Министерството на околната среда се готви да предложи мерки за подобряване на качеството на въздуха в страната, съобщи БНР.

Част от тях включват поставяне на филтри в комините и разясняване на домакинствата как да използват екогорива. Предстои предложенията да се гледат в парламента другата седмица.

В случай, че някой кмет не изпълнява програмата за по-чист въздух, ще бъде глобяван с до 5000 лв. За момента в 29 общини в страната замърсяването с фини прахови частици е над нормата, като основни източници на замърсяването са битовото отопление и транспортът.

За борба с това кметовете ще могат да затварят улици за движение на автомобили и ще се изграждат зелени пояси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.09 2015 в 23:27

да, така е за съжаление проблемът е силно социален. Факт е, че без кой знае каква индустрия успяваме да държим челното място на най-замърсена столица. Проблемът с въздуха обаче не е нещо имагинерно, той е изключително сериозен и вреди както на мен, на вас така и на всички хора еднакво, а разходите, които държавата плаща за лечението на заболявания причинени от мръсния въздух са грандиозни. данните, които СЗО последно публикува, са че смърността в България е 18 000 човека годишно вследсие на замърсяването.Затова затягане на коланите по подобен тип са крайно належащи. Абсолютно съм съгласна за остарелия автопарк - автомобили със завишени норми на отработени газове трябва да подлежат на санкции или да бъдат спирани от движение. Никъде в Европа не можете да видите картинката, която е по българските улици - коли с димни завеси, от които известно време изобщо дори не виждаш.
Ето тук е безхаберието на държавата/ общината, че допускат подобно нещо, както и на хората,които причиняват това замърсяване, чието оправдание обаче е желязно - БЕДНОСТ.
Причината уважаеми не е бедността...причината е примитивността, която просто ни убива. Буквално.

28.09 2015 в 14:47

Всички комини с тапи.

28.09 2015 в 14:30

@poodle: Принципно си прав/-а. Има обаче някои важни подробности относно основните замърсители с ФПЧ (финни прахови частици), а именно (изброени според относителния дял за замърсяването в и около СОфия, специално:
1. Най-голям дял имат ТЕЦ, както и някои промишлени производства.
2. Градски и междуградски транспорт, специално с дизеловите двигатели (вкл. тежката строителна механизация).
3. Дизеловите леки автомобили - ако само някой реши да си направи подобен тест на този, който оголи Фолксвагеновия задник, ще лъсне истината, която всъщност всички знаем: от всеки 10 дизелови автомобила 5 са на над 12 години; 3 са между 7 и 12, с умишлено премахнати ФАП филтри и между 1 и 2 са сравнително редовни.
4. Тук вече идва ред на отоплението с твърдо гориво. НО има съществено значение с какво точно твърдо гориво се отопляваш, какъв тип котел използваш, колко е ефективен той и всъщност какво изхвърляш. Повярвай, с просто око се вижда и познава дали си на дърва, на мокри дърва, на въглища или на пелети.

А това, както се казва, една министърка няма как да знае, ако ще академик на техническите науки да е (каквато съвсем не е). Има си емпирични данни - да измислят методика за измерване, която да е адекватна. Да замерят какво точно излиза от моя комин. Да измислят адекватни и подходящи граници за емисиите ФПЧ, според които да наложат данък.

Всичко това, разбира се, след като решат проблеми 1,2 и 3. Това диктува простата логика на един прост инженер.

28.09 2015 в 09:33

София има крещяща нужда от крути мерки в посока за подобряване на качеството на въздуха, защото замърсяването е в пъти над нормите. Битовото отопление е един от основните проблеми зимата, именно затова такива мерки е крайно време да се прилагат. Коментарите ви доказват,колко тесногръд е народа,как очевидно ви харесва да си живеете в кочината си, която сами създавате....жалко, но всеки си заслужава съдбата.
Жалка история....

28.09 2015 в 02:09

От ИвИлина много мисъл не чакайте, още повече за народа.

27.09 2015 в 20:45

А ма куха лейке,управи или закрий тецовете на Другаря Ковачки и товава закачай хората на село но май най лесно на чичо да му набиеш шортите,защото бандита ще те уволни.

27.09 2015 в 19:13

В държавата има поне милион автомобили със свалени катализатори, те тръгнали да запушват комините на селските къщи. Неадекватни идиоти!

27.09 2015 в 18:56

Хайде да видим как ще сложат филтър на циганските колиби в София. Зимно време в района на булевардите Константин Величков и Стамболийски въздухът не става за дишане. Гори се всичко - от въглища до гуми, дограми, боклуци и каквото още се сетите. А това е само едно от многото места в столицата, а и в страната. Пушекът от дърва не е страшен, но другият убива!