1/3 от гората на Белоградчик унищожена след бедствието през декември

Ивайло Анев 24 януари 2015 в 16:23 3280 0

Изпотрошени и изсъхнали дървета е оставило след себе си обледяването в района на Белоградчик през декември. На практика близо 1/3 от гората в общината е унищожена, предава bTV.

Въпреки че бедствието отмина, и в момента има недостъпни пътища и речни корита, блокирани от паднали дървета.

Ледът скова Белоградчик в началото на декември и две седмици районът бедстваше. Много електрически стълбове и дървета бяха съборени.

„Много голямо количество лед, логично е дърветата да не издържат подобна тежест”, обясни Мая Костова, директор на Горско стопанство – Белоградчик.

Като тревожна определи ситуацията с държавния горски фонд на територията на община Белоградчик и Живко Живков, зам.-директор на Държавно горско стопанство "Миджур".

В момента целият състав на местното лесничейство участва в маркирането на унищожените масиви. „До този момент не съм виждал в моята практика такова нещо – много изкоренени и пречупени дървета”, каза Илиян Георгиев, който е старши лесничей.

„Щетите са за околната среда, защото ние ежегодно сечем 13-14 хиляди кубически метра дървесина, а тук вероятно има над 20 хиляди”, допълни Мая Костова.

Предстоят проучвания на терените с горски фонд, след което ще бъдат изготвени програми и усвояване на изсъхналата дървесината. Въпреки това бракониерите вече са се активизирали и приготвят изпочупените в близост до пътищата дървета за отнасяне.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови