Как да опознаем себе си и историята си чрез поглед отвън

25 юни 2013 в 18:19 5399 0

Можете да купите книгата директно от офиса на OFFMedia
Можете да купите книгата директно от офиса на OFFMedia

Зорница Данаилова 

Празникът на Св. Дух (24 юни) – Ден на падналите за Македония – бе символично избран за представянето на българското издание на книгата на английския журналист Хенри Ноел Брейлсфърд „Македония – Нейните народи и тяхното бъдеще”.

Ако искаме да знаем как светът е гледал на нас, българите, през първото десетилетие на ХХ век, когато Англия е владяла моретата и е доминирала в световната политика, трябва да прочетем тази книга, препоръча журналистът от БНТ Бойко Василев на представянето. В нея е описано заплитането на македонския въпрос със стремеж към обективност, в която пробиват симпатиите на автора към българите.

По мнение на Бойко Василев една от големите празнини в по-широкото познаване на историята ни е именно този поглед от вън на чужди и особено на англосаксонските журналисти, които пишат за събитията на Балканите в края на ХІХ и началото на ХХ век, без които едва ли светът щеше да научи за македонския въпрос, да усети романтичния му ореол, ако те не се бяха срещали с ключови дейци по планините или по Софийските улици, ако не бяха заставали зад справедливите им каузи. Книгата на Брейлсфърд е ценна и с опознаването на другите балкански народи, за които нашата историография не говори много. Интересен акцент за българската народопсихология открива Бойко Василев от първите срещи на английския кореспондент с българите – вижда в мрачното първо впечатление на англичанина нашата неспособност да се самопредставяме. Българите нямат условното разбиране да изложат своята история, дори да я попреувеличат малко в името на добрия пиар. Дори не желаят да се усмихнат пред чужденеца. На нас, българите явно ни трябва малко повече време човек да ни опознае и обикне. Докато сръбската пропаганда през този период разчита на мощно английско лоби и като пример за успеха на сръбската кауза Бойко Василев привежда факта, че Сърбия е първата страна, която успява да наложи начина, по който иска да бъде наричана в света (първоначалното изписване Servia се обвързва етимологично с латинската дума за роб и налага варианта Serbia). 

На всички, които се вълнуват от македонския въпрос, Илко Дренков, преподавател в Американския университет в България, препоръчва да прочетат книгата на Брейлсфърд, защото той най-малко влага емоционални отклонения, а търси обективната истина за района, който остава в Османската империя в началото на ХХ век.

Владимир Перев от „Институт България – Македония” вижда във финансовата подкрепа за книгата от бившия председател на Македонската патриотична организация в САЩ, който не дори не е стъпвал у нас - Джордж Лебамов, както и от много българи, чиито имена са споменати в началото на книгата, „неугасимия български дух на хората, дека са излезли от тая земя”.

„Диалогът е пътят и такива книги ни сочат посоката към него – да сме малко по-реалисти, по-разсъдливи и малко по-умерени за настоящето и бъдещето” – споделя виждането си за пътя към добри отношения с хората от другата страна на Огражден и Беласица преводачът на книгата Димитър Бечев.

„Македония – Нейните народи и тяхното бъдеще” е публикувана за първи път през 1906 г. Нейният автор Хенри Ноел Брейлсфърд е пребивавал над 16 месеца на Балканите като кореспондент и хуманитарен работник.

Книгата можете да откриете в книжарница „Подир сенките на облаците” на ул. „Г. С. Раковски” №57 в София.

Можете да купите книгата на Хенри Ноел Брейлсфърд директно и от офиса на OFFMedia (за повече информация позвънете на 02 / 439 3230) или да я поръчате на e-mail: [email protected] (ще ви я изпратим по Еконт; пратката е за сметка на получателя).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews