Грузинският балет „Сухишвили“ се завръща в България

Борислава Славова 25 октомври 2012 в 13:09 4396 0

Националният балет на Грузия „Сухишвили“ пристига отново в България, за да представи пред българските зрители уникалните си танци.

Турнето на летящите грузинци започва от 29-ти ноември в София и ще завърши на 3-ти декември във Варна.

След като миналата година балетът впечатли българската публика с ефектни спектакли, тази година танцьорите отново се завръщат със специална програма.

Шоуто се е формирало цели 70 години и в този му вид ще бъде представено за първи път в България. Акцентът на новата програма ще бъде поставен върху традицията и грузинския фолклор. На сцената ще излязат 50 танцьори и 10 музиканти. За мащабната и пищна продукция са подготвени 600 автентични грузински костюма, ръчна изработка,украсени със скъпоценни камъни. Запазената марка на летящите грузинци са сабите и ножовете, изработени от стари грузински майстори.

Част от танците, които ще изпълни балетът, са “Хевсурули” – динамична композиция със саби, характерна за планинските райони, и “Симд” или “Сватбеният танц”, който представлява симбиоза от класика и традиция, изпълнен от огромно количество двойки на сцената, пресъздаващи хармонията на сватбения съюз.

Танците на „Сухишвили“ водят корените си още от основателите на трупата Нино Рамишвили и Илико Сухишвили до внуците им Нино Сухишвили (ръководител на балета сега) и Илико Сухишвили младши (главен хореограф).

Балетът и до днес държи рекорда за най-много извиквания на бис - 14 (в италианската "Ла скала"), а "Washington Post" ги обяви за най-добрия ансамбъл в света.

Датите на турнето на грузинския балет „Сухишвили“ са:
29.11.2012 - София - зала 1 на НДК;
30.11.2012 - Пловдив - Международен панаир Пловдив;
02.12.2012 - Бургас - опера Бургас;
03.12.2012 - Варна - Дворец на културата и спорта.

Спектакълът е с продължителност 2 часа, а билети за него се предлагат в мрежата на Eventim на цени от 50 лв. до 100 лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови