Полицай намери хилядолетни монети по време на патрул

Борислав Белев 24 март 2012 в 15:41 1728 0

Полицай намери хилядолетни монети по време на патрул. Снимка: МВР
Полицай намери хилядолетни монети по време на патрул. Снимка: МВР
Плевенски полицай намери древно съкровище по време на рутинна обиколка и го предаде на Регионалния исторически музей в Плевен. За деянието си Николай Гергове награден от културното ведомство и Министерството на вътрешните работи. Освен грамота, пазителят на реда е получил и общо 1600 лева. 

Гергов е дежурил из плевенско село, когато забелязал изкоп. Предположил, че става въпрос за опит за кражба на проводник, но когато се приближил, видял, че на земята били пръснати монети. Изкопът се намирал на нива и Гергов смята, че когато там е минала преработваща машина, тя е счупила гърнето, в което се е намирало съкровището.

Открити са общо 2343 монети след докладването на полицая за находката. Те са на близо хилядолетие, датиращи от периода на Мануил Първи-Комнин (1143-1180 г.). Съкровището вероятно е било семейно и трупано с години, като накрая е било закопано в периода между 1231-1242 г.

Младши полицейски инспектор Гергов е бил награден с грамота и сума от 1600 лева на официална церемония. Наградите е връчил министърът на културата Вежди Рашидов.

"Седем години работя, за да видим качествената промяна“, казва прокурорът от Върховната касационна прокуратура Николай Соларов. „Много лоши неща съм чел по делата за всичките тези години - за грешки на и прокуратурата, и на полицията, и на музейните работници, задържали сме хора, но факт е, че г-н Гергов е честен и доблестен и е прекрасен пример за подражание. Успехите, които имаме, са благодарение на единството на двете власти“, категоричен е Соларов.

В случай, че полицаят бе продал съкровището на колекционери, се предполага, че е щял да вземе много по-сериозна сума.

Имането ще остане в Регионалния исторически музей в Плевен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!