От днес шофирането на фарове през деня е задължително

Юлиан Христов 07 август 2012 в 10:00 8048 9

Шофиране на фарове през целия ден. Снимка: БГНЕС
Шофиране на фарове през целия ден. Снимка: БГНЕС

От днес в сила влиза задължителното шофиране на фарове целогодишно през светлата част от денонощието. Изискването идва след приетите промени в Закона за движение по пътищата, които влязоха в сила след публикуването им в Държавен вестник.

Според измененията през деня моторните превозни средства трябва да се движат с включени дневни светлини или с къси светлини. В момента такова задължение имаше само за периода от 1 ноември до 1 март.

През август 2006 г. Европейската комисия по транспорт издаде препоръка за намаляване жертвите по пътищата чрез целодневно движение на МПС с включени къси или дневни светлини, под надслов: „Включените светлини спасяват живот“. Според комисията мярката неминуемо щяла да доведе до общо намаление броя на загиналите при пътни инциденти с 5% до 15%. Вместо това броят загинали се е увеличил с 15%.

Такова изискване е задължително за 19 европейски държави, сред които са Сърбия и Румъния (по автомагистрали и трансевропейски пътни артерии). В Германия карането на дневни светлини е препоръчително. Разликата у нас и в Европа е в това, че изискването важи за всички превози средства. Автобуси, тежкотоварни машини, селскостопанска техника, камиони и мотоциклети подлежат на специални изисквания.

Аргументите за новото задължение са, че карането на светлини влияе върху пътната безопасност. Противниците на закона смятат, че това води до по-висок разход на гориво и замърсяване на околната среда. 

Глобата за неспазване на изискването е 50 лв. Традиционната акция "Светлина", която се провеждаше в началото на зимния сезон, вече няма да се провежда и полицаите ще следят за новото изискване целогодишно. 

Според новите промени в Закона за пътищата, велосипедистите вече трябва да носят светлоотразителна жилетка извън населените места през тъмната част на денонощието и при намалена видимост.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!