Американски самолетоносачи акостираха в Егейско море

Юлиан Христов 04 март 2014 в 12:10 8167 35

Два американски самолетоносача акостираха на гръцкото пристанище Пирея в Егейско море.

Министерството на отбраната в Атина информира, че присъствието на американските военни кораби на гръцкото пристанище в Пирея не е свързано с кризата в Украйна, а става въпрос за планирано преди месеци учение в рамките на НАТО.

Самолетоносачът "Дж. У. Буш", заедно със 17 други кораба и три подводници, са акостирали край Пирея вчера следобед. На борда на самолетоносача освен изтребители F-22 Raptor, един от най-модерните бойни самолети в света, има и хеликоптери. Всяка от трите подводници пък разполага с двадесет и четири ракетни силози, като всеки от тях съдържа ракети с ядрени бойни глави.

Самолетоносачът "Дж. У. Буш" е първият американски кораб от този тип, от чийто борд могат да излитат невидимите безпилотни самолети -  X-47b Stealth Drone (т.нар. "дронове", бел. ред.), които, освен за разузнаване, могат да бъдат използвани и за нападение. 

Гърция, която е ротационен председател на Евросъюза, полага дипломатически усилия за преодоляване на кризата. Позицията на Атина за ситуацията в Крим е, че трябва да бъде търсен изход единствено по пътя на дипломатическите преговори, като се запазят съществуващите украински граници.

Междувременно днес стана ясно, че руският президент Владимир Путин е заповядал на войските и съединенията, участвали във военни учения през последните дни в близост до Украйна, да се върнат в базите си. Провеждането на военните маневри се оценява като успешно.

Путин нареди в сряда изненадваща инспекция на войските във военните области на запад, недалеч от Украйна, и в централната част, за да се установи бойната им готовност. Операцията трябваше да продължи до 3 март и в нея бяха мобилизирани 150 000 войници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!