Йордан Цонев зачеркна варианта за оздравяване на КТБ, иска бързо плащане на влоговете

OFFNews 04 август 2014 в 09:12 12915 16

Снимка Нова телевизия

Йордан Цонев

Зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев зачеркна варианта за оздравяване на Корпоративна търговска банка чрез намеса на държавата или на миноритарните акционери.

Според него единственият вариант е обявяването на банката в несъстоятелност, стана ясно от интервюто му тази сутрин пред Нова тв.

Той обяви, че ще внесе поправка в проектозакона за актуализацията на държавния бюджет, която да позволи изплащането на гарантираните по закон влогове още преди обявяването на банката на Цветан Василев в несъстоятелност.

Сега това не е позволено. Изплащане може да започне само при фалит на банка. По закон са гарантирани влоговете до 100 000 евро (196 000 лева) и то само в депозити, договорите  за които не предвиждат промоционални лихви. Парите на държавата и общините също не са защитени по закон.

От ДПС искат още да се извадят досиетата на публичните личности и да се огласят.

Банковите досиета и банковата тайна трябва да бъдат свалени, но само за обществените личности, смята депутатът от ДПС. 

Зам.-председателят на ДПС и председател на бюджетната комисия обяви още, че мажоритарният собственик на банката "Цветан Василев е един никой". ДПС пък не можело да се "сърди" на един никой.

"Отричам напълно твърденията, че ДПС и Василев са близки. Това, което трябва да се направи сега, е да се послуша европейското законодателство и да се актуализира бюджета, за да бъдат подсигурени всички финансови рискове в държавата", коментира Цонев. 

Според него депутатът от ДПС и медиен магнат Делян Пеевски, след чийто разрив в отношенията с Цветан Василев банката рухна, бил "оставен встрани от цялата ситуация с КТБ". Той вече даде своите отговори, оправда го Цонев.

На нападките от страна на Вежди Рашидов, че почетният лидер на ДПС Ахмед Доган е виновен за кризата в КТБ, Цонев заяви, че е прекалено рано сутринта, "за да коментира брътвежите на Рашидов". 

За актуализацията на бюджета, Цонев коментира, че вече бившите им коалиционни партньори от БСП се държат като Росен Плевневлиев и "протестърите" от миналата година, като казват "не" на актуализацията. Според депутатът от ДПС финансов риск за страната от актуализацията няма, а е точно обратното. 

Цонев коментира и думите на Радан Кънев, който заяви, че ДПС са се вкопчили във властта, за да прикрие себе си от финансовата криза в КТБ. 

"Искам само да припомня на младия политик Кънев, че не децата на нашия лидер вземат огромни хонорари от консултантски договори в КТБ и че не нашият лидер създаде Лютви Местан", заяви Цонев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!