ВСС очаквано избра Лозан Панов за председател на ВКС

Владислава Тричкова 29 януари 2015 в 18:29 9152 7

ВСС очаквано избра Лозан Панов за председател на ВКС

Висшият съдебен съвет (ВСС) избра Лозан Панов за председател на Върховния касационен съд (ВКС). Той ще заеме мястото на проф. Лазар Груев, а мандатът му на поста ще е 7 години. 

Лозан Панов получи 17 гласа "за", "против" гласуваха  шест, въздържали се нямаше. Първо беше гласувана кандидатурата на съдия Павлина Панова, която получи едва шест гласа "за", против 11, въздържали се шест. 

Гласуването във ВСС мина в отсъствието на правосъдния министър Христо Иванов, който е на неформална среща на министрите на правосъдието в Рига. Срещата е планирана за 29 и 30 януари, но министърът е там от сряда. 

Преди гласуването беше отхвърлено предложението на Калин Калпакчиев за провеждане на избора с бюлетини, така че да се избегнат съмненията за манипулация на вота, както и да бъде запазена тайната на вота. Искането му беше отхвърлено и гласуването беше проведено с машинната система за гласуване на ВСС. 

Съмнения за това, че изборът за шеф на ВКС е предрешен и че неговото име ще бъде Лозан Панов, се появиха още преди месец.

"Процедурата протече при изключителна публичност и прозрачност". С тези думи, представляващата ВСС Соня Найденова, започна пресконференцията, която се проведе веднага след почти 9 часовото събрание на съвета. На нея присъстваха и съдия Панов, и съдия Панова. 

Лозан Панов се съгласи с изказването на Найденова. Павлина Панова пък разграничи "публичност" от "прозрачност". "Между публичност и прозрачност трябва да се прави разлика. Процедурата беше публична, но не мога да кажа, че е била прозрачна."

"Победителят" от днешния избор заяви, че му е трудно да си отговори на въпроса, с какво е спечелил доверието на колегите си. Той обаче предположи, че различията във вижданията на двамата кандидати относно това дали ВСС трябва да бъде постоянно действащ орган, както смята Панов, или пък не трябва да е такъв, както смята Панова, е наклонило везните в негова полза. Тезата за имиджовата криза, която той убедително защитава, също е оказала влияние, смята съдия Лозан Панов.

Панов отрече слуховете, че се е срещал с премиера Борисов. Подобна среща между двамата е имало, но преди години, когато Борисов все още е бил кмет.

Панова е имала среща с премиера, но не и откакто тече процедурата за избор на председател на ВКС.

Павлина Панова поздрави прекия си конкурент и пожела "успех, кураж, сили и търпение на колегите от ВКС". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови