Хора с ампутирани крайници започват подписка срещу явяването на 3 години пред ТЕЛК

OFFNews 03 март 2014 в 12:03 4084 0

ТЕЛК

Пациенти с ампутирани крайници събират подписи и искат промяна на наредбата за медицинска експертиза. Те настояват да не се явяват на три години пред ТЕЛК, за да доказват състоянието си, което няма как да се промени.

Един от инициаторите е Георги Георгиев, който е с ампутиран крак. В нея ще се включи и  неговият съсед - Емил Стефанов, който от 30 години е с ампутирана ръка. Неговата история разказа bTV:

Емил няколко пъти минава на медицинска експертиза. Една комисия отказва да види липсваща му ръка и му дава 0% инвалидност със заключение: „труд с пълноценно участие на горните крайници, изискващ участието на двете ръце. "Друга комисия се произнася: 100% инвалидност. През 2004 г. пък получава 60% инвалидност и обжалва на по-горна инстанция. „Не само не потвърдиха решението на ТЕЛК за 60%, а ми намалиха на 55%”, разказва той.

Последното решение на Емил Стефанов е изтекло преди 8 години. „Не се явявам на ТЕЛК, защото не получавам никакви писма, не са ме викали, а и аз не смея да се явя, че с това положение може да ме карат на 3 години да минавам - все едно ще ми порасне ръка наново”, възмутен е мъжът.

Емил и Георги ще събират подписи в подкрепа на наредбата за експертизата, която ще внесат в здравното министерство. 

Те са категорични, че това ще им спести неволите, ще намали опашките пред ТЕЛК кабинетите и ще облекчи работата на лекарите.

Докторите признават, че има безцелно явяване на пациенти, но трябва да се следят и съпътстващите заболявания.

„Биха могли да получават добавки за хората с ампутирани крайници, а и бизнесът трябва да помисли за интеграцията на тези хора”, препоръчва  председателят на Сдружението на лекарите от ТЕЛК д-р Петко Ников.

Георги и Емил от години са безработни. „Където и да попитам за работа, навсякъде ми затварят вратата. Това ми е болката. Все ни отблъскват все едно сме прокажени”, казва Емил.

От 4 месеца Георги е и без пенсия. Причината - процедурни забавяния на ТЕЛК и НОИ.

OFFNews потърси за мнение изпълнителният директор на Агенцията за хора с увреждания Минчо Коралски. Той също подкрепя идеята за промяна в наредбата за медицинската експертиза, с която да се отпуска пожизнен процент намалена работоспособност на хората, при които няма никакъв или минимален шанс за промяна на състоянието им.

По информация на Коралски в Министерството на здравеопазването вече има изготвен проект на промени в наредбата, но той няма представа кога ще бъдат гласувани тези промени от Министерския съвет.

Новата наредба би трябвало да премахне специализираните ТЕЛК и в комисиите да влизат хора с различни специалности, а пациентите да се явяват само пред една комисия, а не няколко, когато имат повече от едно заболяване.

Настоящият документ е изготвен с финансовата помощ на Европейския социален фонд. Сдружение „БАРИС” носи цялата отговорност за съдържанието на настоящия документ, и при никакви обстоятелства не може да се приеме като официална позиция на Европейския съюз или Договарящия орган – Агенция за социално подпомагане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews