Бургас остана без белодробна ТЕЛК

OFFNews 24 октомври 2013 в 13:00 3553 0

Млади лекари не искат да робатят в експертните лекарски комисии.
Млади лекари не искат да робатят в експертните лекарски комисии.

Бургас остана без специализирана белодробна ТЕЛК и от няколко месеца болните не получават известия, за да се явят на комисии, съобщи bTV.

Около 900 пациенти със злокачествени заболявания - силикози, туберкулоза или астма останаха без специализирана експертна лекарска комисия.

„От леглото стана човека. Белият му дроб едно парченце има само от него, сърцето, краката му отекли не може да върви и сега цял ден ще стоим тука да чакаме”, обяснява Бона Динкова, придружител на болен.

В момента няма белодробни специалисти, които да работят в Експертната комисия. Повечето медици са на преклонна възраст, но и те не желаят да правят експертни заключения.

„Ами защото работата е много трудна, там се вземат много работи предвид, трябва да се знае голяма нормативна база и освен това нека не забравяме, че няма въобще специалисти-доктори в България. Всеки ден напускат български доктори България и то е нормално де, след 10 години няма и нас да ни има, ние всички сме пенсионери”, е мнението на д-р Евелина Трошанова, управител на Белодробна болница- Бургас.

ТЕЛК за белодробни болести няма и в съседни области на Бургас, но пътуването за тези пациенти е както финансов, така и здравословен проблем. 

Вариантът, обсъждан с министерство на здравеопазването, е болните да минават през ТЕЛК за всички заболявания, но с предварителна консултация с пневмолог.

Настоящият документ е изготвен с финансовата помощ на Европейския социален фонд. Сдружение „БАРИС” носи цялата отговорност за съдържанието на настоящия документ, и при никакви обстоятелства не може да се приеме като официална позиция на Европейския съюз или Договарящия орган – Агенция за социално подпомагане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!