Бъчварова за Бююк: Случаят е притеснителен в човешки план, но не можем да направим изключение

OFFNews 09 септември 2016 в 12:15 5438 0

Бъчварова за Бююк: Случаят е притеснителен в човешки план, но не можем да направим изключение

Според министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова случаят "Бююк" е притеснителен в човешки план, но не може да се прави изключения в обстановка на нелегално влизащи в страната чужденци. 

По време на парламентарния контрол в петък вицепремиерът отговори на въпрос на депутата от БСП Жельо Бойчев на какво правно основание турският гражданин Абдуллах Бююк е отведен от страната и предаден на турските власти. 

Защитата на правата на българските раждани е важна и информацията, с която разполагаме, ни даде достатъчно основания да предприемем това решение. Колкото и в човешки план то да е притеснително, но не може, няма основание в ситуацията на наелегално влизащи в страната хора, които прикриват своята самоличност, да правим изключение. В тази ситуация органите на МВР действахме според закона и в интерес на националната сигурност", обясни вицепремиерът.

По обясненията ѝ спрямо Бююк не е прилаган по-различен подход към лица, които няман право да пребивават в страната. Бъчварова каза, че турският гражданин е бил запознат с наложената му мярка за принудително отвеждане до границата, като е имал право да я обжалва. Той не е имал предоставена закрила - стартирал е и в последствие отказал процедура за предоставяне на статут на бежанец или хуманитарен статут.

По време на престоя си в страната той е трябвало да си издаде валидни документи, тъй като е влязъл в България с невалидни документи за самоличност. Той не е предоставил в нито един от момент информация за адреса му на пребиваване.

Бъчварова припомни, че вицепрезидентът е отказала да предостави убежище на Бююк и след приключване на процедурата той повече не е имал основание да пребивава на територията на страната. "Бил е информиран за правата си и е имал достъп до правна помощ. Спазили сме и българското и европейското законодателство", категорична е Бъчварова.

"Усещането в мен обаче е доста объркано и то е може би предвид многопосочните изявления – в един момент той беше обявен като човек, заплаха за националната сигурност, след това се оказа, че е отведен до границата със заповед на директора на дирекция "Миграция". В мен, за съжаление, в този случай остава неприятното усещане, че конституционния ред в страната е един, а когато министър-председателят поиска нещо, то се изпълнява веднага. Още по-неприятното е, че това се е случило под натиска на Ердоган", коментира Бойчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови