Вицепрезидентът отказала убежище на Бююк в края на юли

По искане на турския гражданин от ДАНС представили писмена справка

OFFNews 11 август 2016 в 16:42 6418 4

Маргарита Попова отказала закрила на Бююк заради липса на законови основания

Вицепрезидентът Маргарита Попова е отказала предоставянето на убежище на турския гражданин Абдулах Бююк, тъй като не е имало налице законови основания за даване на закрила от този тип.

За OFFNews от администрацията на президента съобщиха, че отказът е направен на 27 юли. Според предоставената справка турският гражданин е поискал убежище на 24 февруари 2016 г. Само месец по-късно Апелативният съд в София отказва да екстрадира Бююк по искане на турската страна. В отговора от президентството не се посочва какви са мотивите, с които турчинът е поискал убежище.

По информация на OFFNews обаче той е посочил, че в Турция е "политически неудобен и преследван".  

"Комисията по предоставяне на убежище, която подпомага работата на вицепрезидента при изпълнение на възложеното ѝ правомощие, е разгледала досието на молителя и е дала становище убежище да не бъде предоставено. На основание чл. 58, ал. 9 от Закона за убежището и бежанците е изискано писмено становище на Държавна агенция "Национална сигурност" по молбата на А.Б", се посочва в отговора от президентството. Отказът на вицепрезидента Маргарита Попова е дошъл на 27 юли 2016 г., тъй като не са били налице законови основания за предоставяне на закрила от този тип.

От кабинета на вицепрезидента уточняват, че не са компетентни да отговорят на въпроса дали Бююк е потърсил друг вид закрила в България, тъй като от всички форми на закрила - убежище, международна закрила и временна закрила, вицепрезидентът има право да предоставя само убежище.

По-рано днес от МВР съобщиха, че принудителното отвеждане до границата на Бююк е станало след кореспонденция с Интерпол. По предоставена информация той представлявал заплаха за сигурността и имало данни, които са "обезпокоителни". От МВР поясниха, че когато съдът е отказал да екстрадира Бююк не е разполагал с тези данни. Издаването на заповед за принудително отвеждане до границата е било във връзка с това, че турчинът е в страната с невалиден паспорт. 

"По повод за това, че е преследван заради някакви свои убеждения, спокойно може да отиде до Държавна агенция за бежанците, да подаде молба. Имаме писмен документ, че той не се намира в процедура и не се е регистрирал", каза пред журналисти шефът на Дирекция "Миграция" Николай Николов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11906

3

Стефан Върлаков

11.08 2016 в 22:52

Срам, Срам, Срам. Да предадеш невинен човек в ръцете на катили, които бият до смърт собствените си войници.Нашите достойни прадеди записаха в Търновската конституция -"Всякой роб, който стъпи на българска земя - свободен става!" Е , и тях предадохте, гиди майцепродавци1

13340

2

Blagodatka Dushanova

11.08 2016 в 21:44

"геройко" пак ще излезе сух от водата...вътрешната министърка ,"мрън,мрън",може да изгори като бушонче,а може и да й се размине,на вицето й остава още малко служба ,така че може да я жертват-в името на "чистотата" на ШЕФА...интересно ми е какви глупости ще говори утре(на 12.07.16)по Нова ТВ...

12117

1

Pirate Parrot

11.08 2016 в 20:38

Заплаха от несправедлив процес и евентуално осъждане на смърт нима не е основание? Жалки сте!

 
X

Ще се напълни ли Европарламентът с глашатаи на Путин