България върнала Бююк на Турция, защото живеел незаконно у нас

OFFNews 11 август 2016 в 08:09 6215 4

България е върнала бизнесмена Абдуллах Бююк на Турция, защото той е пребивавал у нас без валидни документи, каза тази сутрин министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова пред bTV.

Той е влязъл в страната ни през февруари. Проверка в базата данни показала, че документите му са невалидни. Бююк е обявил документите си за откраднати, но след като е дошъл у нас, тоест той е минал границата с ясното съзнание, че документите му са невалидни, подчерта Бъчварова.

Връщането на бизнесмена бе поискано от Турция във връзка с опита за преврат в страната от 15 юли. Обвиненията на турската страна не са доказани - за тероризъм, пране на пари и други престъпления - и българският съд отказва екстрадиция на това основание. Основание българските власти намерили в невалидните документи.

Бююк е искал от България да получи статут на бежанец, но се е отказал да получи такъв при отказа на съда да го екстрадира, каза Бъчварова и допълни, че оттогава насам той е пребивавал на територията на страната ни незаконно. Той не е желаел да уреди статута си, подчерта тя.

Бююк е искал и политическо убежище у нас, но такова му е било отказано от комисията към президентството.

По думите й Бююк е предаден е с протокол на турските власти със спазване на всички процедури, но истината е малко по-различна. При предаването му на границата не е присъствал омбудсманът или негов представител, не е имало и представители на неправителствени организации.

От началото на годината сме върнали 30 граждани, каза още Бъчварова.

Тя коментира и казуса, при който турският гражданин Фарук Бекташ, убил двама души на пътя у нас, успя да избяга от страната въпреки наложената му мярка "домашен арест".

„Направили сме необходимото турският гражданин, който уби двама души при катастрофа, да бъде издирен и доведен в България с Европейска заповед за арест. Той има адресна регистрация в Германия, а не в Турция. Надяваме се скоро да бъде задържан”, каза Бъчварова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13709

4

Маргарит

11.08 2016 в 10:47

А, забравих да вметна, че не коментирам дейността на този човек.
Може и да не е читав, може дори да е опасен за националната сигурност, но това не е доказано!
Ако пък е такъв - да го докажат, да го осъдят и тук, и да го предадат и в Турция. Ама не би.

13709

3

Маргарит

11.08 2016 в 10:45

Срамно решение на територията!

То не е мое!

Германците не ни дадоха доказан престъпник, защото условията в нашите затвори не били добри за него, а ние пращаме курбан човека. Без съд, без присъда.

Каката, която е начело на МВР, няма идея как да оправдае тази постъпка, при това с общи локуми, подарени вероятно от ьДоган.

България стана тъпа и сервилна територия, и това ще трае с десетилетия, в най-добрия случай.

11866

2

кумчо вълчо

11.08 2016 в 10:29

ми ... подписали са му смиртната присъда на човека

а, да, ударихте и една шпатула на туския диктоторски гъз

12779

1

Немец

11.08 2016 в 10:16

Големи помияри сме....Пфу,срам и гнус...подлогари...

 
X

Да помогнем на украинските деца!