Реформатори: ГЕРБ нарушава основни принципи на коалицията заради Бююк

OFFNews 16 август 2016 в 14:52 5819 4

Реформаторският блок написа декларация, в която казва, че управляващото мнозинство е нарушило основни принципи, които са водещи за коалицията. Като такъв те визират случая с турския гражданин Бююк, който правителството предаде миналата седмица на Ердоган.

"За нас тези принципи са водещи за коалицията – за нас те са върховенството на закона и евроатлантическата ориентация на страната. Предаването на чуждестранен гражданин на турските власти е знак за погазването на тези принципи, залегнали включително и в Програмата на правителството за стабилно развитие на Република България", пишат в декларация от Реформаторския блок.

Десните коментират оправданията на премиера Бойко Борисов, че е предал турския гражданин заради опасения, че Турция може да ни залее с мигранти така: "Опасността от мигрантска криза не може да бъде предмет на двустранни договорки само между България и Турция.

При променената политическа обстановка и засиления мигрантски натиск на българската граница е необходима общоевропейска позиция за бежанската криза, която защитава интересите на държавите на първа линия – България и Гърция".

По случая Бююк Реформаторският блок иска изслушване в парламента на вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова още в първите дни след ваканцията на депутатите.

Реформаторите казват още, че държат да получат гаранция, че подобни казуси няма да бъдат допускани отново от МВР, а министър Бъчварова трябва да обясни пред НС мотивите, с които ведомството й погазва върховенството на закона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12256

4

Stamboloff

17.08 2016 в 07:50

Гаф.Голям.
Втори гаф - в интервю премиерът ни убеждава колко е опасно Турция да не пусне емигрантите. Разбирай - правилно го върнахме. След това уволнява шефовете на Гранична полиция. Разбирай - те са виновни за иначе правилното връщане...

12027

3

plebs

16.08 2016 в 20:51

01: "Доган е наредил да се изпълни задача от Еродган и калинките я изпълнили."
Умен, Октай разправя друго: "Октай: Връзките на Гюлен с ДПС не са мит, той обучаваше цялата им номенклатура" във Фактор

17898

2

кикимора

16.08 2016 в 16:09

Хехе. гаранция ще има.
Франция.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки