ГЕРБ номинира Константин Пенчев за конституционен съдия (обновена)

OFFNews 10 септември 2015 в 08:15 3504 12

Проф. Константин Пенчев

Снимка http://www.ombudsman.bg/

Проф. Константин Пенчев

Проф. Константин Пенчев ще бъде кандидатът на ГЕРБ за конституционен съдия от квотата на парламента. Решението е взето единодушно вчера от парламентарната група на партията, а идеята е на Цветан Цветанов.

Първоначално БГНЕС съобщиха, че Пенчев ще бъде издигнат от квотата на президента Росен Плевнелиев.

По-късно днес обаче Цветанов обяви пред журналисти, че Пенчев вече е приел да бъде предложен от квотата на Народното събрание с номинация от ГЕРБ. От партията обявиха, че ще търсят подкрепата и на други парламентарни формации.

Премиерът Бойко Борисов също е бил уведомен за решението и го е подкрепил.

Цветанов отрече издигането на Пенчев за конституционен съдия да е компенсация заради избора на Мая Манолова за национален омбудсман.

"Няма такива сценарии, договорки и сделки. Смятам, че в чисто морален аспект Пенчев е достоен юрист, който спокойно може да бъде конституционен съдия", заяви той.

В края на миналия парламентарен сезон депутатите с тайно гласуване избраха Мая Манолова от БСП за обществен защитник на страната. Единственият ѝ съперник беше именно настоящият омбудсман Пенчев, чийто мандат изтича през октомври. Тогава Пенчев не беше издигнат от ГЕРБ, които го бяха издигнали при първия му мандат, а от Реформаторския блок (РБ).

Парламентът може да излъчи само един член на КС, като срокът за предложения е до 18 септември.

Проф. Пенчев е роден на 21 март 1952 г. в София, завършил е Юридическия факултет на Софийския университет и е специализирал в областта защита на конкуренцията във Франция. Започнал е работа като младши съдия в Софийския градски съд, става младши съдия в СГС, председател на Районния съд в Своге, бил е специалист в отдел “Договорен и правен” при Министерството на външните работи, след което се връща като съдия в Софийския окръжен съд, където е и зам.-председател от 1989 г. до 1994 г. Адвокат е към Софийска адвокатска колегия (1994-2004) и депутат (2001-2004), където е член на комисиите по икономическа политика и по правни въпроси, председател на Временната комисия за изготвяне на Правилник за устройството и дейността на администрацията на Народното събрание; член на Временната парламентарна комисия за подготовка на предложения за промени в Конституцията; член на Временната анкетна комисия за проверка дейността по закупуване, съхраняване, обмен и продажби на хлебно и фуражно зърно на Държавна агенция “Държавен резерв и военновременни запаси” и проверка на дейностите по контрола на наличните запаси на зърно от страна на държавните органи; член на постоянната делегация на НС в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) и председател на Групата за приятелство с Либия.

Председател е на Върховния административен съд от 22.03.2004 до 19.10.2010 г.

Владее френски, английски и руски език.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!