Как можете да спечелите стипендия за университет? Играйте "Heroes of the Storm"

Владимир Каролев Последна промяна на 05 февруари 2016 в 20:30 11911 14

Владимир Каролев.

Както вече писах за OFFNews, видео игрите са гигантска световна индустрия и вероятно най-бързо развиващият се спорт в момента, както и могат да предложат реални възможности за придобиване на ценни знания по икономика. Освен в спорта, техните разработчици, обаче, са се прицелили и в образованието. За разлика от България, където образователната система до голяма степен е един от последните бастиони на социализЪма, университетите (особено частните) в развитите страни са често на иновационния фронт. Или както обичаме да казваме в България – те „водят хорото“.

Вчера списание "Fortune" писа, че една от водещите гейминг компании, "Blizzard Entertainment", разширява своята програма от образователни стипендии с три нови турнира. "Blizzard" е предвидила $650 000 като университетски стипендии за хората, които ще спечелят три специални турнира по "Hearthstone", "Starcraft 2" и "Heroes of the Storm". През миналата година отборът на университета в Охайо вече спечели $100 000 под формата на стипендии, побеждавайки други 1023 университетски отбора.

През 2015 най-големият спортен канал в САЩ предава пряко финалите на първия турнир, играни между отборите на Калифорнийския университет, Бъркли, и държавния университет в Аризона. Рейтингите са били толкова високи, че каналът веднага резервира правата да предава пряко и тазгодишните мачове.

Отборната култура и университетските страсти са другото интересно нещо тук. Подобно на университетските състезания по баскетбол или американски футбол, веднага между студентите от различните учебни заведения се заражда съперничество и спортна злоба. Колежаните от Аризона са се заклели да си отмъстят на своите връстници от Бъркли за измъкнатата на косъм победа през 2015 на "Heroes of the Storm". От друга страна, тъй като студентството е максимум 5 години, не стои възможност определени играчи да установят трайна доминация (както е в световния e-sport, примерно) и завършилите най-добри играчи трябва бързо да намерят свои заместници.

Всъщност парите за стипендии не са единствената полза от организацията на турнирите. Както и в реалните отборни спортове, отборните видео игри изграждат качества в играчите, които могат да им бъдат полезни през целия живот – отборна игра и дух, отговорност към поетите ангажименти, отговорност към останалите играчи, разумно и рационално разпределение на ролите, преценка кога, как и какъв риск да се поеме с всичките му последствия върху съотборниците, дори чувство за саможертва (разбира се, виртуална) в името на общия успех.

За съжаление, Източна Европа се движим с умерено забавяне от гореспоменатите процеси, макар и да имаме своите силни страни. Например най-добрата игра за 2015 е "Witcher 3" – изработена от изцяло полска компания. Наскоро се оказа и че България е най-активната държава в "Hearthstone" измежду всички източноевропейски страни. Добрата новина от последните дни е, че "Blizzard Entertainment" най-накрая отбележи България като нещо повече от активен пазар на своята карта и организира у нас част от серията турнири "Tavern Hero" (6 февруари, утре, в клуб "Перото" в НДК в София). Тя е част от официалния ladder на международния гигант, като победителят от България ще продължи към сезонните елиминации, получавайки шанса да се изправи срещу топ 128 играчи в Европа за квота на Зимния шампионат и немалката награда от $100 000.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.02 2016 в 11:32

@familiar Както и Букурещ :)

08.02 2016 в 10:38

Каролев е толкова в час с електронните спортове, че чак е пропуснал да спомене Катовице, Полша.

07.02 2016 в 23:51

Здраве желаем, полковник!

Според нас "Blizzard Entertainment" имат една-единствена стойностна игра, която се откроява над всички останали, и е може би НАЙ-ДОБРАТА ИГРА ЗА ВСИЧКИ ВРЕМЕНА. Казва се "Diablo II: Lord of Destruction". Най-добрата стрелялка пък е Unreal Tournament. Обаче аз пак да питам:

Ти КОЯ ИГРА ИГРАЕШ, Каролев?

06.02 2016 в 13:00

България - резерват за бивши доносници и информатори, а след "прехода" - перманентни лакеи на властта, лочещи от нашите данъци.

http://offnews.bg/news/Obshtestvo_4/Balgariia-rezervat-za-bivshi-donosnitci-i-informatori_599367.html

06.02 2016 в 12:46

Този комунистически боклук, агент на ДС-КГБ дружинката, с кои пари замина към "омразниа ви ЗАПАД"!!! Ако толкова си закъсал от към копейки, можеш да се обърнеш към Мишо водката на Позитано 20 или другаря путкин, втория дава, макар и да е пред фалит, само и само да сее КГБ-иската пропаганда, с която са закърмени от раждането си всички полу и пълни комунистически идиоти!! За такива, като вас вашият гуру Джугашвили е измислил много добър лек: Има човек има пролем, няма човек няма проблем!! Все пак не е за подценаване, тъй като дядото на путкин е бил негов личен готвач!!!! А, кой може да стане готвач, и то личен на такъв сатрап!!!

06.02 2016 в 08:31

По-нелепа статия на Каролев не бях чел. Каква е тезата? Как да изкарам стипендия с гейминг, България изостава от тенденциите или как се изгражда борбен дух седейки пред компютъра?

Във всеки случай, картината би била по-пълна ако споменем и за маркетинговите политики на компаниите в бизнеса защото те са тези, които създават продукт, формират и управляват потребителските потребности, и от цялата работа създават парата. Всичко описано от Каролев са само повърхностни разсъждения върху следствията.

Абе прави впечатление, че иначе устатия колега, във важни моменти се скрива. Свободата това, либертарианство онова, всичко е тинтири-минтири. Когато, около сътресенията покрай саботирането на съдебната реформа, имаше възможност да повлияе на общественото мнение в полза на свободата, той предпочете да мълчи.

Непростимо.

06.02 2016 в 02:41

Поздрави професоре! Съгласен съм с теб, и коментара ти в №2 прочее също предпочитам "single-player" пред онлайна и тийм плея. Без да ме питаш, мога да ти се похваля че любими са ми "dante's inferno", "assassin's creed" - всички епохи, "quake", и върха за мен е "Myst" и сикуела му "Uru"... некои по... така, незрели индивиди, ще рипнат, че вкусовете ми са малко по...класически, ама к-во да се прави:))
За тяях специално ще кажа, че има една прекрасна игра, под DOS съм я играл "Cluedo" правена по "кардбоард" игра. Гледам, има я сега онлайн - ама не за мен.
А Moorhuhn е Класика!
Прочее като стана въпрос за "Дантевия ад" да ти кажа и един виц: Намерили непубликувани записки на Данте - и там в този вариант на "Ад" имало и ДЕСЕТИ КРЪГ НА АДА. И, знаеш ли, значи, кои седели в десетия кръг? Жените които имитирали оргазъм, ха, ха, ха:)))
Поздрави, а също, съгласен и за Каролев, пу, пу, да не го урочасаме:)

06.02 2016 в 00:14

EASY m8

Бих казал, че в twitch e истината.

05.02 2016 в 22:41

Ей зарад тва ше си умреш сам.

05.02 2016 в 22:14

@05 Sve
Благодаря. Обаче не става, очен болшая.
Предпочитам single-player пред online и team гейминг.
 
X

Парламентът на живо