Как можете да спечелите стипендия за университет? Играйте "Heroes of the Storm"

Владимир Каролев 05 февруари 2016 в 20:30 12591 14

Владимир Каролев.

Както вече писах за OFFNews, видео игрите са гигантска световна индустрия и вероятно най-бързо развиващият се спорт в момента, както и могат да предложат реални възможности за придобиване на ценни знания по икономика. Освен в спорта, техните разработчици, обаче, са се прицелили и в образованието. За разлика от България, където образователната система до голяма степен е един от последните бастиони на социализЪма, университетите (особено частните) в развитите страни са често на иновационния фронт. Или както обичаме да казваме в България – те „водят хорото“.

Вчера списание "Fortune" писа, че една от водещите гейминг компании, "Blizzard Entertainment", разширява своята програма от образователни стипендии с три нови турнира. "Blizzard" е предвидила $650 000 като университетски стипендии за хората, които ще спечелят три специални турнира по "Hearthstone", "Starcraft 2" и "Heroes of the Storm". През миналата година отборът на университета в Охайо вече спечели $100 000 под формата на стипендии, побеждавайки други 1023 университетски отбора.

През 2015 най-големият спортен канал в САЩ предава пряко финалите на първия турнир, играни между отборите на Калифорнийския университет, Бъркли, и държавния университет в Аризона. Рейтингите са били толкова високи, че каналът веднага резервира правата да предава пряко и тазгодишните мачове.

Отборната култура и университетските страсти са другото интересно нещо тук. Подобно на университетските състезания по баскетбол или американски футбол, веднага между студентите от различните учебни заведения се заражда съперничество и спортна злоба. Колежаните от Аризона са се заклели да си отмъстят на своите връстници от Бъркли за измъкнатата на косъм победа през 2015 на "Heroes of the Storm". От друга страна, тъй като студентството е максимум 5 години, не стои възможност определени играчи да установят трайна доминация (както е в световния e-sport, примерно) и завършилите най-добри играчи трябва бързо да намерят свои заместници.

Всъщност парите за стипендии не са единствената полза от организацията на турнирите. Както и в реалните отборни спортове, отборните видео игри изграждат качества в играчите, които могат да им бъдат полезни през целия живот – отборна игра и дух, отговорност към поетите ангажименти, отговорност към останалите играчи, разумно и рационално разпределение на ролите, преценка кога, как и какъв риск да се поеме с всичките му последствия върху съотборниците, дори чувство за саможертва (разбира се, виртуална) в името на общия успех.

За съжаление, Източна Европа се движим с умерено забавяне от гореспоменатите процеси, макар и да имаме своите силни страни. Например най-добрата игра за 2015 е "Witcher 3" – изработена от изцяло полска компания. Наскоро се оказа и че България е най-активната държава в "Hearthstone" измежду всички източноевропейски страни. Добрата новина от последните дни е, че "Blizzard Entertainment" най-накрая отбележи България като нещо повече от активен пазар на своята карта и организира у нас част от серията турнири "Tavern Hero" (6 февруари, утре, в клуб "Перото" в НДК в София). Тя е част от официалния ladder на международния гигант, като победителят от България ще продължи към сезонните елиминации, получавайки шанса да се изправи срещу топ 128 играчи в Европа за квота на Зимния шампионат и немалката награда от $100 000.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!