Каролев: Христо Иванов трябваше да започне с промени в съдебния процес

Владимир Каролев 10 декември 2015 в 14:40 6588 9

Винаги съм подкрепял бившият министър Христо Иванов и считам, че оставката му е много достоен акт. Поиска НС да гласува изцяло т.н. „историческия компромис”, не се получи и си подаде оставка.

Както многократно съм заявявал, нужна е много по-радикална съдебна реформа, а моите лични виждания за реформа в съдебната система отиват дори по-далеч от тези на Реформаторския блок.

За съжаление, в НС няма подкрепа към момента за такива радикални реформи, така че се върви "на час по лъжичка". Вчера не беше отхвърлено всичко от предложеното в „историческия компромис”, а само част. Част от приетите неща са полезни, за други е неясно.

Това, което мисля, че е грешка на Христо Иванов, ГЕРБ и РБ за тази година е, че много малко се свърши по реформирането на самия съдебен процес, който касае най-пряко всеки гражданин на България. Когато вие влезете в съда, за да спорите с ваш клиент, доставчик, съсед, роднина, и т.н., вие нямате никакъв досег с ВСС, прокуратура, т.н. Вас ви интересува съдебният процес, а там има много какво да се реформира - такси, срокове, отговорности, бумащини, десетки пречки пред бързо и ефективно правораздаване. Неравномерното натоварване на съдиите също е сериозен проблем, който не изисква промяна в конституцията.

Мисля си, че Христо Иванов трябваше да започне именно с такива промени и да върви с по-малки стъпки към голямата цел, защото грандиозните амбициозни промени в Конституцията бяха обречена кауза, а "историческият компромис" на Радан Кънев и Лютви Местан ни отвлече от възможното и постижимото.

С оглед на разпределението на силите в НС, в съдебната система революция скоро няма да стане. Така че, здравият разум е да се работи на принципа "капка по капка вир става". Освен това, да напомня на някои реформатори, според които тяхната Реформа е по-ГоУема от Реформата на другите, че: 1. Христо Иванов бе от квотата на ГЕРБ и 2. Самият той заяви вчера „през цялото време с г-н Борисов имахме изключително коректни отношения. Той винаги е бил достатъчно ясен с мен, че ще се случат само неща, съгласувани с г-н Цацаров. Ние се опитахме по всякакъв начин да лавираме около него”. С две думи трябва да се убеждава Борисов за задълбочаване на реформата. Пък ако ще и това да става, докато рита с отбора на Бистришките тигри.

P.S. Напълно съм съгласен с казаното днес от Христо Иванов в Нова ТВ : ”Тестът за следващия министър на правосъдието е дали той ще постави в центъра проблема с корупцията”. Ще видим....

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews