Каролев: Христо Иванов трябваше да започне с промени в съдебния процес

Владимир Каролев Последна промяна на 10 декември 2015 в 14:40 6100 9

Винаги съм подкрепял бившият министър Христо Иванов и считам, че оставката му е много достоен акт. Поиска НС да гласува изцяло т.н. „историческия компромис”, не се получи и си подаде оставка.

Както многократно съм заявявал, нужна е много по-радикална съдебна реформа, а моите лични виждания за реформа в съдебната система отиват дори по-далеч от тези на Реформаторския блок.

За съжаление, в НС няма подкрепа към момента за такива радикални реформи, така че се върви "на час по лъжичка". Вчера не беше отхвърлено всичко от предложеното в „историческия компромис”, а само част. Част от приетите неща са полезни, за други е неясно.

Това, което мисля, че е грешка на Христо Иванов, ГЕРБ и РБ за тази година е, че много малко се свърши по реформирането на самия съдебен процес, който касае най-пряко всеки гражданин на България. Когато вие влезете в съда, за да спорите с ваш клиент, доставчик, съсед, роднина, и т.н., вие нямате никакъв досег с ВСС, прокуратура, т.н. Вас ви интересува съдебният процес, а там има много какво да се реформира - такси, срокове, отговорности, бумащини, десетки пречки пред бързо и ефективно правораздаване. Неравномерното натоварване на съдиите също е сериозен проблем, който не изисква промяна в конституцията.

Мисля си, че Христо Иванов трябваше да започне именно с такива промени и да върви с по-малки стъпки към голямата цел, защото грандиозните амбициозни промени в Конституцията бяха обречена кауза, а "историческият компромис" на Радан Кънев и Лютви Местан ни отвлече от възможното и постижимото.

С оглед на разпределението на силите в НС, в съдебната система революция скоро няма да стане. Така че, здравият разум е да се работи на принципа "капка по капка вир става". Освен това, да напомня на някои реформатори, според които тяхната Реформа е по-ГоУема от Реформата на другите, че: 1. Христо Иванов бе от квотата на ГЕРБ и 2. Самият той заяви вчера „през цялото време с г-н Борисов имахме изключително коректни отношения. Той винаги е бил достатъчно ясен с мен, че ще се случат само неща, съгласувани с г-н Цацаров. Ние се опитахме по всякакъв начин да лавираме около него”. С две думи трябва да се убеждава Борисов за задълбочаване на реформата. Пък ако ще и това да става, докато рита с отбора на Бистришките тигри.

P.S. Напълно съм съгласен с казаното днес от Христо Иванов в Нова ТВ : ”Тестът за следващия министър на правосъдието е дали той ще постави в центъра проблема с корупцията”. Ще видим....

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.12 2015 в 23:54

Христо Иванов просто трябваше да се пребори с ДПС, ГЕРБ, АББ, ПФ, Атака, по-голямата част от РБ, ВСС, ВАС, КС, ДАНС, НСО, МВР, БНБ и всички руски, турски и патагонски подлоги! Сам!

Чакайте си вкъщи, скоро ще се оправим! Бойку скоро сам ще се разскрие какъв престъпник е, и сам ще се вкара в затвора, заедно с пеефски и вальо златев!
Ей сега, то не остана!

11.12 2015 в 16:23

така ли каза цеко ?
да еба долния ти минетчия да еба !

11.12 2015 в 10:56

Аман от тоя Каролев! Сега пък и от право разбира, и от съдебна система! Престанете да го рекламирате, мнението му е глупаво, неаргументирано, неподплатено с опит и знания. Не го ли разбирате?

10.12 2015 в 21:00

"Питай защо пет месеца по-късно се извъртяха. Или това не е тема?"

Това не е тема. Питай защо ръбатите дадоха на Рапона заем от 16 милиарда през февруари без нищо насреща. Това е темата, другото са дъвки.

10.12 2015 в 19:05

Айн-рандецът-доносник на държавна служба... Отивам да му пална свещ.

10.12 2015 в 19:02

България резерват за бивши доносници и информатори. - http://offnews.bg/news/Obshtestvo_4/Balgariia-rezervat-za-bivshi-donosnitci-i-informatori_599367.html

10.12 2015 в 16:57

Не е вярно, че с тази конфигурация в НС революция в съдебната система не може да стане. През Юли можеше. Питай защо пет месеца по-късно се извъртяха. Или това не е тема?

Няма политически спор тук, а ценностен, както ви го каза министърът.

10.12 2015 в 16:03

Браво Владо Каролев, изключително вярно написано!

10.12 2015 в 15:10

И кой ще контролира съдията, когато в деловодството на съда посрещат гражданина с думите: "Съдиите са в отпуск", "ами елате след 2-3 м., не може по-бързо" или "съдийката е в болничен, делото ви е при нея на доклад (от 1 м)"?, а на него му се пече яйце на задника? Янева ли? Тя ми изглежда да е била ангажирана с други дела. Рибата се вмирисва откъм главата. И капка по капка в случая може да направи само блато.