Из делниците на един луд (4-8 февруари)

Тони Филипов, д-р 10 февруари 2013 в 18:07 11403 24

 

Понеделник, 4 февруари

В „Панорама” премиерът се разпали на тема медии. ”Ако се прочете доклада на Доган, вика, той говори за медийни свободи. Цинизмът е, че партията, която контролира голяма част от медиите в България чрез своя депутат г-н Пеевски, има нахалството да ни обвързва нас с медии... Аз не знам нито една медия, с която ГЕРБ да е обвързана, включително ние нямаме и партиен вестник…”

От една страна е прав. Юридически погледнато медиите са собственост на  Пеевски и ментора му Цветан Василев. Но фактически обслужват приоритетно Борисов. На практика положението е въплъщение на Юлската концепция на др. Живков за собственика и стопанина, с която Борисов вероятно е бил запознат лично от автора, докато му е масажирал ушите. Пеевски и Василев са собственици, а Борисов стопанин. Погледайте пет минути ибрикчията Бареков и нема що да говорим. Ами вестниците? Оня ден излезе годишният доклад на фондациите "Медийна демокрация" и "Конрад Аденауер" за отношението на вестниците към партиите и политиците. През 2012 г.  Борисов е счупил рекорда за положително медийно отразяване. В изследваните над 58 000 публикации в 7 всекидневника, той е споменат 8031 пъти. Най-ревностен в подгъзването, според изследователите, е в. "Телеграф".

За чий му е на стопанинът да става собственик?!

И изобщо търсенето на G-точката на премиера е на път да стане национален спорт. Даже и дедо поп, дето е част от съвсем друга йерархия, не остава назад. Архиерейският наместник на Разград отец Георги посрещнал премиера с думите: "Днес е един хубав християнски празник Сретение Господне, което ще рече среща с Бога, а ние имаме среща с Ваша милост сред нас."

Сретение Борисово

„Сравниха премиера с Господ”, пише „Стандарт”. И напомня, че дедо поп и друг път е правел подобни изцепки. През 2008-а отец Петър Гарена от Кърджали нарече Станишев "пич", което беше не по-малко преувеличение...

Самият премиер скромно отрекъл: „Аз не съм Господ!” Един настолен приятел казваше, че да признаеш, че не си Господ е първата стъпка към скромността. И това, че я прави едва сега е добре. Щото пък един друг приятел вика, че „скромността може да създаде превратното впечатле­ние, че глупакът е разумен човек”. Ама дето се вика, кой какво ще да вика.

Като го слушаш как се жалва като вдовица за… Ще кажеш, че като един Атлас са го оставили сам да подпира целата Земя… „Като видях рекламата на СК в референдума, разбрах, че голяма част от политолозите и социолозите са тясно обвързани с Костов. Кой излезе и защити нас? Кънчо и Андрей си знаят, че са на Кунева. Дайте ни един, който, кажете ето този е на ГЕРБ… Имаше един – Румяна Бъчварова и тя не работи, защото е началник на моя кабинет.”

Значи докато е работила, докато е съобщавала „обективни” социологически данни”, всъщност е обслужвала ГЕРБ. Така излиза, не ли? Колко глупаво я злепостави!

Лелей, пък във Фонд научни изследвания к’ва свинщина е било... Някакви тарикати регистрирали фирма в 10.30 сутринта, в 15,30 подават документи и им дават 480 хил. лв. с проект "Изследване на Млечния път и зодиакалната светлина". Сред спечелилите фирми имало бръснарница! Повтарям – бръснарница! И мандра! Чували ли сте израза „Това да не е мандра! Употребява се когато некой найде, па зайде… Е това във Фонда е било направо мандра. Отказали финансиране на проект за изследване на паркинсон, но одобрили проект за превенция на насилието на таксиметрова фирма. Не, че нема доценти да въртят геврека, ама все пак…

И така лица и кръгове около Игнатов се набълбукали с около 3 млн. лева. Дали ще ги върнат, ли? Не, няма. Битият си е бит и т.н. Работата отива на куче влачи рейс… В петък новият министър ще съобщи, че ще търси други пари за тия, дето… не са бити.

Вторник, 5 февруари

В Сърбия се вихри скандал, който удивително напомня скандала у нас, който отнесе човката на Румен Петков. Премиерът Ивица Дачич е уличен, че когато е бил вътрешен министър, се е срещал с некой си Радулович, дясната ръка на наркобоса Дарко Шарич. Дачич вика, че тогава не знаел кой е Радулович, но в СРС-та бандюгите го наричали „Приятеля”. В телефонен разговор наркобосът заръчал на Радулович да пита “Приятеля” дали полицията “го работи”.

Бранка Кнежевич, първата плейбойка в Сърбия, показва на премиера Дачич естеството си в натюр в предаването "Nemoguće misije" ("Мисията невъзможна"). Бранка вика, че не се епилирала, за да не остане съмнение в премиера какво точно вижда. И той само дето не се облиза…

По него време лидерът на социалистите Дачич е бил вицепремиер и вътрешен министър в правителството на ДП на Борис Тадич. Едно към едно „Румен Петков- Братя Галеви”, с един нюанс Борисов - това с питането. Иван Тодоров-Доктора, виден контрабандист от близкото минало разправяше как лично е ходил при Бойко да го пита разработват ли го службите и защо.

Ама това, че на Тадич му викат „Приятеля” не е някакво изключение за Балканите. Разправят, че на един друг премиер от района бандюгите викали направо „Шефа”. Името му се пази в редакцията, защото това все пак са недоказани работи.*

Лидерът на Партията за независимост на Великобритания Майкъл Фарадж вика пред „Дарик”: „Ние не ви искаме лошите хора. Сигурен съм, че и вие не ги искате, но ние със сигурност не ги искаме!”

Добре бе, Майк, да ви пратим тогава добрите?! Цецко, Будата, Дянков… Тези ще ги харесате, нема как. Камерън ги посреща, изпраща… След срещата си с него Будата говореше на малко име: „Казах на Дейвид… Дейвид ми каза…” Направо гаче са карали ШЗО заедно… Червените добри хора също можем да пратим - Станишеви, Петкови, Овчарови… Те на повечето децата и имотите им са там. И сини добри хора имаме, макар и малко… Виж, жълти вече няма, жълтите се разпиляха като прецъфтяло глухарче…  Разбира се, на нас ще ни е трудно без най-добрите ни хора, но за доброто на Англия, за Нейно Величество, сме каят да опитаме. Пък каквото стане. Ами ако вземе да стане по-добре?!

И докато сме на острова, да кажем и друго. Британският „Daily mail" съобщава, че тамошни учени открили, че една хубава книга, освен дето може да ви обогати общата и частичната култура, може също да ви излекува от депресия, страхова невроза, болезнено безпокойство... И затова британските джипита ще могат вече да предписват книги в случаите, когато се колебаят дали да предпишат по-сериозно лечение.

Да доживеем това да се приеме у нас, па да влезе докторът в една клинична пътека… И да почнат джипита да пишат на рецептите: „Из делниците на един луд”… На по-тежките случаи и трите книги накуп… И при това нашите книги, нищо че го казва лично авторът, наистина помагат – и за профилактика, и за лечение на леки и средни депресии… А за носталгия са направо незаменими. Носталгията по принцип не е психическо заболяване, но зависи от обекта. Има известни съмнения, че простотиите, дето ги дращим, предизвикват често и зависимост, което в икономически план е супер. А дано, а дано…

Момент да си сменя лигавника и ще продължим…

Така. Дянков вика, че политиците не ставали за финансови министри. "Политиците, вика, доста се замотаха и в Брюксел, и в няколко други държави и затова Европа е 5-6 г. в криза, в Щатите и в Азия тя мина отдавна…" През 2009 г., разправя Дянков, от 27 финансови министри в ЕС, само петима били икономисти или финансисти, останалите били политици. Испанецът бил преди това културен министър, гърчето - земеделски… „Няма как, вика, с такива хора да се прави истинска политика…"

Което си е право – право е! Представяте ли си Веждичката, дето на две магарета сяно не може да раздели, да стане финансов министър?! Или земеделецът Найденов? И аз не си ги представям. Но според нас не е въпрос само на образование. Трябва и да са почтени. Плутарх пише, че по негово време царете скопявали финансовите си министри. Щото един скопец няма да заделя за деца и внуци. При тях и такива като „Мони, цункай Джиджи” са невъзможни. На външен вид скопците по нищо не се отличават. Само дето говорят по-тънко. Ама той и Дянков, ако не се лъжем, е колоратурен сопран...

Разбрахте ли каква идиотия е измислил? Последното тримесечие нямало да ни удържат авансов данък за хонорари, авторски и граждански договори. Ще ходим в данъчното да се редим по опашки и лично да го внесем! Така сме щели да имаме повече парета за Коледа. Идиоти! Да за Коледа ще имаме 10% повече, но за Великден ще имаме 10% по-малко!

Истината ви казвам, идиоти!

Понеже горе на няколко пъти споменахме модерния тия дни прякор на премиера – Буда, та да кажем две думи. Папката е опоскана повече и от тази на Гоце. Намериха само две листчета, което никогаш не може да бъде. Така казват хора, които са прекарали живота си да бърникат из досиетата. Както и да е. От всичко, което прочетохме, стигнахме до извода, че Бойко изобщо не е калесван за сътрудник. Просто хора  от службите са му турили чадър. Ако Бойко е бил агент на ГДБОП и е донасял за Пашата, Маргините, Маджо и другите криминални авторитети, отдавна щяха да са му анулирали акта за раждане, както би казал Сан Антонио… От службите течеше като през решето. Тази хипотеза дори не може да се закрепи права. Явно е станал обект на обезпокояващото внимание на някоя от службите, та се е наложило да го „вербуват”. Това се доказва от последвалата кариера на Младен Георгиев, вербовчикът. Той е изгонен заради връзки с мафията, но Бойко го взема на работа в „Ипон”. Пък „Афера” твърди, че когато става гл. секретар на МВР, го  назначава и на секретен щат в НСС. По-късно Румен Петков го преназначава в Инспектората на МВР.

И сега миналото започва да застига премиера… „Твоят някогашен избор е твоята днешна принуда…”

Сряда, 6 февруари

Отдавна ни се ще да кажем едно „Браво!” на некой политик, депутат, магистрат, дори обикновен милиционер. За нещо, какво да е... И май ми се отвори възможност. Гл. прокурор Цацаров заяви по повод "обосновано предположение" на Цецо, че атентата в Сарафово е дело на Хизбула: „Да бъде използвано самото наказателно производство за политическия случай и конкретно външнополитически цели – е малко пресилено".

Берект версин и на малко. Дет’ викал оня, „а ич?” „Ич” вече го видяхме при Велчев. Обективният историк, ако се намери такъв, ще запише някога срещу неговото име: „Загуби 7 г. на България”. Е, рано е още да кажем, че Цацаров няма да загуби нови седем. Щото, както обича да казва премиерът, на нов началник и малко прасенце…

А за Хисбула нямаше как да не клекнат на Израел и САЩ. Тамошните служби знаят много неща, за които ние само предполагаме. И туй, дето Будата го каза, че една хилядна от написаното за него да било вярно, Обамата нямало да го посреща като войвода, не е баш така. Американската дипломация обича лошите момчета. Подкрепяла е и много по-лоши от тия. Защото именно лошите момчета са тези, които дават възможност на САЩ да разглеждат чуждата външна политика като своя вътрешна.

Ама чухте ли го какво каза Будата по повод документите от папката? “Това, вика, което са направили (б. р. – ЦСБОП), аз мога да ви го спретна на всичките. Днес мога да разпоредя на службите да образуват подобни дела на всичките ви журналисти, на всички!“

Оня ден написахме, че на Цеко демокрацията му е тъмна Индия. Като кажа за Цеко, разбирайте го и за Боко, и за вся остальная… да не ги изреждам всеки път. Изобщо в добри ръце сме поверили демокрацията, нема що.

Знаете ли кога разбрах, че тоя човек е загубен за демокрацията? Будата имам предвид. Не че Цецо не е загубен, но той все пак не е самостоятелна интелектуална единица… Сигурно съм ви го казвал някога, но понеже много ме кефи, пак ще го разкажа. Будата още беше главен секретар и веднъж се беше разпалил пред „Стандарт”, дето и Сульо и Пульо джиткал с буркани: „Многократно съм правил лични забележки. Стана дори един скандален случай. Аз минавах, а отдолу идваше парламентарният шеф Огнян Герджиков. Задържаха ме мен в колата, за да мине той. Бърза за някъде. (14.04.2002, "Стандарт")

Чак да ти е неудобно да споменеш, че все пак сме парламентарна република и председателят на НС олицетворява най-висшата власт в държавата, а в една парламентарна република главният секретар на МВР е не деветата, ами 99 дупка, ако изобщо го има на дудука…

Не мисля, че този колаж, който взех назаем за малко от сайта burgas-podlupa.com е много пресилен. 

„Бивол” публикува нов документ от папката „Буда” - план от 6 стр. за оперативно наблюдение на Будата, който прави на пух и прах обясненията на Бойко, Георгиев, Флоров, Фаунов и т.н. Целта на този план била да се установи „престъпната ориентация” на Бойко Борисов. Мероприятията, които се предвиждат, показват, че на ченгетата им е ясно, че имат работа с криминален авторитет, а не с квартален кокошкар.

Та това е положението. Управлява ни в най-добрия случай човек с криминално минало. Но лично ние не вярваме в приказки за Жан Валжан. Много неща от битието на милиционера и политика Борисов отричат вероятността за подобна метаморфоза.

Не знам за вас, но мен много ме е срам, че сме допуснали една мутра да стане премиер. Че един възпитаник на спортно училище с акъл на инструктор по аеробика е вицепремиер, че две селянки буквално и преносно въртят законодателната власт, че..., че..., че... И ако тази крадлива посредственост вземе и втори мандат, вече наистина ще емигрираме. Досега все оставахме да гледаме сеир… дето рекъл оня, дето напуснал след първото действие, доколкото знам и второто действие е писано от същия автор…

Четвъртък, 7 февруари

Цецерон казал на „Стандарт”, че МВР ще търси кой извади папката “Буда”. Все така правят - вместо да кажат истина ли е изваденото, те дирят кой го е изнесъл. Сещам се за новелата „Начин на дишане” на Стивън Кинг: „Това е приказката, а не човекът, който я разказва”. Та дайте да видим първо дали приказката е вярна, пък другото е лесно.

Пак ще ви занимаваме с контрабандата. Знам, че ставаме малко като Мирча Кришан, но не можем да спрем да се възмущаваме как ни правят на будали и крадат милиарди от контрабандата на цигари, горива, алкохол… Не че от възмущението има некаква файда, де... Възмущение, казваше Ницше, е доблестта на роба. Друго, друго трябва вече…

 „След 3 г. на спад пазарът на цигари отново е във възход, показват данни на компаниите от бранша”, пише "Труд" по свои си съображения. - За 2012 г. в България са продадени над 9,7 млрд. къса цигари, при 9,5 млрд. през 2011 г.”

Тези числа не просто говорят, ами направо крещят… По думите на Вилия Великова, гл. експерт в МЗ, 39% от българите (2.73 млн. души) са редовни пушачи. Нали обърнахте внимание, редовни? Добре, щото е важно. Та ако 2.73 млн. души у нас изпушват 9.7 млрд. цигари, то значи, че пушат по 9.7 цигари дневно. Кой редовен пушач пуши 10 цигари? За под 10 цигари дневно даже докторите си затварят очите. Дайте да дадем на пушача неговото си – поне по кутия на ден. Така де, не е ли така?! Което веднага ни задължава да се съгласим, че къде половината цигари у нас са контрабанда.

За алкохола не ми се говори. Да сте чули да са хванали един фалшив бандерол? Алкохолните бандити изведнъж станаха почтени бизнесмени. Да, виж къде ме клъвна петелът!

Позорът на преписвачите.

Вестничето „България днес” преписало от нас за оня шарлатанин Божидар Попов, дето ние на няколко пъти обясняваме, че не е никакъв професор, а педофил-рецидивист, лежал в Софийския и на Четвърти километър… Преписали даже и интервюто, дето сме взели от зам.-директора на затвора Людмил Цанев. Което е направо наглост. Ама Господ ги наказал. Объркали снимката на педофила с тази на диетолога проф. Божидар Попов. И турили уважавания професор под заглавие „Педофил се прави на професор”. На мястото на професора, ще ги направя да си говорят самички… Рендета!

Петък, 8 февруари

 „3 вируса ни събарят”, вика ни „Бау-у-у!” „Стандарт”. Тая година на куп идвали "Калифорния", "Виктория" и "Уисконсин". Докторите предупреждават да не си даваме парите за антибиотици, щото те не действали на вирусите. Българите масово си провеждали по един курс от любимия антибиотик и, като не помогне, отивали при джипито. През 2012 г. сме изпили антибиотици за над 115 млн. лева. Толкова изпили и германците, дето са 12 пъти повече от нас. Спомняме си, че още министър Гайдарски забеляза, че пием антибиотици вместо аспирин. От една страна докторите се презастраховат. От друга, ако докторът случайно не изпише антибиотици, пациентът се чувства някак пренебрегнат, един вид недооценен и сам си изписва. Та Гайдарски задължи аптекарите да крият антибиотиците под тезгяха. Така байчо да не ги вижда и да вика дай ми от тоя, дай ми оня… Ама не стана, щом още прекаляваме с антибиотиците. Не че е нещо опасно, но си хвърляме парите на вятъра. Според нас не е опасно, защото ние прекаляваме и с алкохола. Забравил съм вече, ама май един и същ ензим разгражда и антибиотиците и алкохола. Не, че съм забравил, ами никога не съм знаел… И като са в комбинация (а у нас те почти винаги са в комбинация) антибиотикът му се намалява действието.

Пенсиите, не се оглеждайте, и вас имам предвид, да не кажа главно вас. Лично сме го проверявали по емпиричен път – и най-задръстената пенсия може да изброи поне три антибиотика. Пък един доктор ми каза, че не било рядко пенсии да си изписват антибиотици и за нерви. Да, бе, и аз не повярвах.

Пенсиите, предвид задаващата се епидемия  искам да ви помоля нещо. Спрете се малко, бе! Доде мине епидемията си стойте дома. Пак според наши изчисления, една пенсия само от преследването на промоциите може да запали един голям град от четирите края...

Щастливото семейство.

И накрая ми се ще нещо по-оптимистично… Холандия, страната, която първа узакони гей-браковете през 2001 г., сега е на път да узакони и т.нар. „розови семейства”, научаваме от АФП с посредничеството на „Труд”. Розови са семейства, в които децата имат повече от двама родители. В момента в ниската земя над 20000 деца се отглеждали в такива семейства. АФП посочва като пример съжителството на Йорам и Гилермо (хомосексуалисти) и Карен и Евелин (лесбийки), които живеят заедно. Жените родили по едно момченце от мъжете, ама не се знае  кое от кой е и на кой е... И децата били много доволни. Казвали, че другите деца им завиждали, защото имат по две майки и двама бащи. Предполагам, че «повече от двама родители» значи, че могат да са 6, или 8. И сигурно няма да е нужно да са в симетрия. В смисъл, че ще може 1 баща и 2-3 майки. И се връщаме там откъдето идваме...

Да, както беше рекъл някой, бъдещето не е това, което беше...

………….

* Понеже никой не знае какво ще роди извратеното ви въображение, по-добре да кажем, че в случая се визира косовския премиер Хашим Тачи.

 

To be continued

-------------------

Ако още не сте си поръчали новата книга на д-р Филипов, побързайте, че са на привършване. Можете да го направите на [email protected], или на Тонифона: 0885 233 691.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!